tiistai 4. maaliskuuta 2014

Lattian hionta ja lakkaus

Usein käy niin, että kun huone on maalattu ja tapetoitu, niin se ei näytä hyvältä, ennen kuin kaikki kohdat on läpi käyty. Näin kävi tässäkin maalaistalon remontissa.

Lattia oli kellastunut ja lagotto romagnolo rotuiset koirat olivat repineet sen vauhdikkaimmissa leikeissään puhki. Päätimme hioa ja lakata lattian. Samalla voitaisiin sävyttää se uudistetun olohuoneen lattian väriin sopivaksi.

Hionta tehtiin lattiahiomakoneilla, joten työ eteni nopeasti.


Vasemmalla reunahiomakone, keskellä nauhahiomakone ja oikealla pölyn poistoon käytetty imuri.







Käytimme eri hiomapaperin karkeuksia seuraavasti. Ensimmäinen (lakan poistoon tarkoitettu) hionta n:o 60, toinen n:o 80 ja kolmas n:o 100. Lopuksi hienostelimme vielä kostuttamalla lattian vedellä ja sen kuivuttua tekemällä viimeistelyhionta  n:o 120 hiomapaperilla. Tällä kostutushionnalla pyrimme siihen, että kun käytämme vesiohenteista lakkaa, niin lakkapinnasta saataisiin tasaisempi (puunsyyt eivät nouse niin paljon ylös lakkausvaiheessa).













Lattiassa olevat kolot kitataan hiontapurusta ja lakasta tehdyllä massalla tai maalikaupoista saatavalla puukitillä. Kittauksen jälkeen pinta on hiottava koneellisesti.

Pintakäsittelyssä käytimme yksikomponenttista parketti Ässä 50 lakkaa. Lakan levityksessä käytettiin ns. flotexlastaa. Ensimmäiseen lakkauskertaan käytin sävyttämätöntä Parketti Ässä lakkaa ja kahteen seuraavaan Parketti Ässä petsillä sävytettyä lakkaa.