tiistai 20. tammikuuta 2015

Patinointi


Vanhalle pinnatuolille on tehty liimauskorjaus ja esikäsittelytyöt. Irtonaiset maalit on siklattu ja hiottu.

Tuoli on maalattu Futura aqua maalilla italianpunaisella sävyllä. Sävy on tietoisesti hyvin helakka, sillä patinointiliemi muuttaa sävyä hyvin paljon tummemmaksi ruskean punaiseen suuntaan.

Pintamaalin kuivuttua pinta patinoidaan, eli vanhennetaan öljypohjaisella kuultokäsittelyaineella- lasuurilla.

Patinointiliemi on valmistettu vernissasta (keitetty pellavaöljy), tärpätistä ja kuivikkeesta, johon on lisätty kasselinruskeaa pigmenttiä.

Patinointiliemi levitetään niukalti, ottaen väriä kallistetun astian pohjalta. Näin pinnalle ei jää liikaa öljyä, joka haittaisi patinointityötä.



Kun koko jalkaosaan (kuhunkin osaan kerrallaan) on hangattu patinointilientä ohkainen kerros, niin väriä poistetaan rätillä niiltä kohdin, mistä se olisi normaalistikin kulunut käytössä.

Pyyhkimisen jälkeen hakataan rajat siveltimen harjasosalla siten, että ne häipyvät tasaisesti vaalesta tummempaan. Anzan keinokuituharjaksiset siveltimet ovat hyvä, sillä niistä ei karise karvan pätkiä käsitellylle pinnalle.

Lopuksi voidaan patinoitua pintaa pyyhkiä vielä sormilla, niin siveltimen jäljet ja painaumat tulevat esille korostaen esineen vanhuutta. Sormista tulleet rajat häivytetään vielä siveltimellä.

Patinointi tuo toki esille myös sivellinmaalauksessa tehdyt virheet, joten pintamaalauksen sivellinsuuntiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Lopuksi pinta lakataan kahteen kertaan lakkabensaohenteisella alkydilakalla.


Kaksi eri tyylistä tuolia kunnostettuna. Toiseen on tehty aiemmin koristemaalatun tuolin kaltainen kuvio.