tiistai 5. tammikuuta 2021

Digitaaliset oppimateriaalit arkipäiväistyvät

"Entistä enemmän ammatillisten tieto- ja taitoharjoitukset, työelämässä oppimisen päiväkirjat, sekä näytöt ohjeistetaan ja dokumentoidaan workseediin"


Tase- hankeen aikana koulutimme Riveriassa digitaalisen työkirjan käyttöön satoja opettajia ja siten entistä enemmän ammatillisten tieto- ja taitoharjoitukset ja työelämässä oppimisen päiväkirjat, sekä näytöt ohjeistetaan ja dokumentoidaan workseediin.


"Tämä ei tarkoita, että käsillä tehtävä työ koitettaisiin tehdä ja 

opettaa pelkästään simulaattoreilla"


Ensi vuonna työ jatkuu kiihtyvällä vauhdilla, enkä sitä ihmettele. Tämä vuosi on näyttänyt, että on järkevää, kun opettajatiimit organisoivat ja yhdessä tekevät ammatillisetkin oppimateriaalit verkkoympäristöön. Tämä ei siis tarkoita, että ammattien käsillä tehtävä työ koitettaisiin tehdä ja opettaa pelkästään simulaattoreilla tai tietokoneella. 


"Hyvin suunnitellut harjoitukset parantavat myös oppimista"


Tavoittena on, että opiskelija tietää mitä tulee tehdä, sekä joustavien ojaus- ja oppimisympäristöjen ohjaajat tietävät mistä tehtävät löytyvät ja opettajienkaan ei tarvitse lennosta keksiä opiskelijoille sattuman varaisesti alaan liittyviä tehtäviä. Tämä tekee opintopolusta läpinäkyvämpää ja parantaa kaikkien toimijoiden työhyvinvointia. Uskon myös, että hyvin suunnitellut harjoitukset parantavat oppimista ja työelämästä kaikuneet puheet siitä, etteivät opiskelijat ole oppineet perusasioita vähenevät.

Suomessa dokumentointi ja kirjaukset, sekä tietokonesovellusten käyttäminen ovat lisääntyneet työelämässä. Teemme karhunpalveluksen opiskelijoille, jos emme kouluissa käytä erilaisia tietoteknisiä mahdollisuuksia koulupäivien arjessa. Jatko-opintojen aloittaminen ja siellä menestyminen on mutkattomampaa, jos perusvalmiudet on jo olemassa sinne mentäessä.


"Mitä lyhemmän etumatkan kilpailijoihin antaa, 

niin loppukiihdytyksessä on realistista mennä ohitse"


Onhan se myönnettävä, että uuden opettelu ja eri ohjelmien ominaisuuksien testaaminen on tuskaista aina välillä. Silti se kannattaa, joskus on vaan hyvä aloittaa ja mitä lyhemmän etumatkan kilpailijoihin antaa, niin loppukiihdytksessä on realistista mennä ohitse.


"Ei kannata säikähtää, sillä saavutettavuus helpottaa 

kaikkien mobiilisovellusten ja digitaalisten sivustojen käyttöä"


Julkaistavissa digitaalisissa materiaaleissa tulee noudattaa saavutettavuus direktiiviä. Ei kannata säikähtää, sillä saavutettavuus helpottaa kaikkien mobiilisovellusten digitaalisten sivustojen käyttöä. Tätä Digitaaliset palvelut saavutettaviksi - Saavutettavuusvaatimukset linkkiä hiirellä klikkaamalla voit tutustua tarkemmin, miten voitte edistää oppimateriaaleissakin saavutettavuusvaatimusten säädöksiä.


"Perusajatus on, että kaikki digitaalista materiaalia käyttävät ymmärtävät sisällön"


Perusajatus on, että kaikki digitaalista materiaalia käyttävät ymmärtävät sen sisällön. Videot tekstitetään ja kirjalliset aineistot on mahdollista saada luettuna ja esim. kuvina. Linkit avataan sanallisesti, eli mitä se sisältää. Kuvissa on tekstivastine, eli kerrotaan mitä kuvassa näkyy. Mitä vähemmän täytyy arvailla ja pähkäillä, että miten nämä toimivat ja mitä tekijä on tarkoittanut, niin sitä parempi. Ajatuksen lukijoita emme kuitenkaan ole.


"Ajatuksen lukijoita emme kuitenkaan ole"