keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Sokkelin maalaus tai pinnoitus

Talon ulkonäön viimeistelee kivijalka eli sokkeli. Sokkelin voi maalata tai pinnoittaa.

Maaleiksi soveltuvat vesiohenteiset sokkelimaalit.

Pinnottamiseen löytyy monta vaihtoehtoa. Yleisimmin käytetyt pinnoitteet ovat kivirouhe ja rouhepinnoite. Uusimpia tuotteita on aito kivi- pinnoite.

Tässäkin työssä tulee esikäsittelytyöt tehdä hyvin.Ensin on poistettava irtonaiset maalit ja rappaukset. Ruostuneet raudat on suojattava ruostesuojamaalilla. Läpi tunkeva kalkki on mahdollisuuksien mukaan eristettävä. Jos kivijalkaan nousee kosteutta, niin tulee tutkia onko syynä rakenteellinen vika ja miten se on korjattavissa. Uusissa sokkeleissa joudutaan poistamaan sementtiliima ja tekemään primerointi, eli pohjustus kuten esim. silikonipohjustus.

Sokkelin maalaus

Uusissa sokkeleissa on betonipinnalta poistettava ns. sementtiliima esim. kemiallisesti tai hiomalla se hiomakoneella.
Jos pinnassa on häiritseviä koloja, niin ne on tasoitettava sokkeliin sopivalla oikaisulaastilla. Maalauksen voi tehdä sivellin-telatyönä maalaten vesiohenteisella sokkelimaalilla 1-2 kertaa.

Kivirouhepinnoitus

Tässä menetelmässä kivijalka tasoitetaan laastilla. Tuoreeseen laastiin viskotaan talon sävyyn sopivan väristä kivirouhetta, joka on useamman värisistä kivistä koostuvaa. Useilla valmistajilla on vastaavia kivirouhepinnoitteita.

Rouhepinnoitus

Tällä menetelmällä tehtäessä käytetään valmista rouhepinnoitetta, jonka voi sävyttää sävytyskoneella sopivaksi. Pinnoite levitetään kivijalkaan joko teräslastoilla tai liipalla, riippuen kuinka isosta alueesta on kysymys. Lopuksi pinta hierretään muovihiertimellä tasaiseksi. On tärkeää tehdä n. 1 neliö kerrallaan, ettei rajat ehdi kuivua. Useilta maalinvalmistajilta on saatavissa sokkelin pinnoitukseen sopivia tuotteita.

Tämä kivijalka on pinnoitettu Yki rouhepinnoitteella.


Aito kivi pinnoitus

Aito kivi pinnoiteen levittäminen tehdään samoin periaattein kuin rouhepinnoituksenkin. Pinnoite nostetaan pinnalle teräslastoilla ja isommilla pinnoilla liipalla. Lopuksi pinta hierretään muovihiertimellä.