tiistai 14. toukokuuta 2013

Taitajien ensimmäinen kilpailupäivä

Ammattitaidon suomenmestaruuskilpailut alkoivat ja oli oikein mukava seurata taitavien ihmisten työtä. Jännitys tuo oman mausteensa työhön, mutta se kuuluu näihin mittelöihin.

Ensin tuomarit kertoivat työturvallisuudessa huomioitavat asiat.

Tuomarit kertoivat turvallisuusohjeet ja päivän työtehtävään liittyvät asiat.


Päivän aikana oli kaksi nopeustehtävää. Toisessa tehtävässä kilpailijoiden tuli nauhoittaa kipsilevystä rakennetun pylvään neljä ulkokulmaa. Arvioitavia asioita olivat nopeus, ammattimaisuus ja työn laatu.

Maalarin on käytettävä rakennuksilla kypärää ja suojalaseja, sekä huomiota herättävää vaatetusta.


Nopeustehtävänä oli myös panelikaton kuultokäsittely. Nopeustehtävissä mitataan maalarin henkistä kestävyyttä, eli sitä miten työntekijä pystyy paineen alla tekemään mahdollisimman laadukasta pintaa, kun aikataulu painaa päälle. Nopeus ja ammattimaisuus otetaan nykyisin paremmin huomioon myös ammatillisessa koulutuksessa, kuin ennen ja siten sen huomioarvo on lisääntynyt myös ammattitaidon SM-kilpailussa.

Arvioitavia kohtia ovat myös oikean työjärjestyksen valinta ja ongelmanratkaisukyky. Näitä taitoja menestyvältä ammattilaiselta vaaditaan myös työelämässä.

Kuviointimaalaustehtävässä mitataan hahmotuskykyä ja rajoitustaitoja. Täytyy pystyä maalaamaan määrätty kuvio annetun mittapiirustuksen mukaisesti.