tiistai 4. kesäkuuta 2013

Kuullotteen irtoaminen käsijohteista

Kävin katsomassa erään huvilan kaiteita, joista oli irronnut kuultokäsittelyaine. Pohdiskelimme mistä se mahtoi johtua ja miten se korjattaisiin.



Vesiohenteinen kuullote hilseili massiivipuupinnalta pois jo vuoden jälkeen, syyksi epäillään puuhun jäänyttä kosteutta.


Syitä voi olla monia, mutta todennäköisin syy on puuhun jäänyt kosteus. Pintakäsittely oli tehty vuosi sitten ja muistamme kuinka paljon viime kesänä satoi vettä. Massiivipuu on melko petollinen, sillä se kuivaa hyvin hitaasti.

En nyt ole erityisen varma miten nämä vesiohenteiset kuullotteet (entiset puunsuoja-aineet) kestävät näin vaativissa olosuhteissa. Käytetystä  kuullotteesta tulee vesioheteisen lakan tyylinen kelmu, joka pahimmassa tapuksessa hilseilee pois.

Kysymyksessä oli siis avoterassin kaiteiden käsijohteet. Näissä seisoo lumi ja ne ovat sään rasitukselle koko ajan alttiit.

Päätimme poistaa siklillä, eli viilalla teroitetulla metallilevyllä kaikki pintakäsittelyaineet ja pintakäsitellä ne liuotinohenteisella kuullotteella, josta ei jää kalvoa pinnalle.

Sikliä käytetään huonekalujen lakan poistossa ja toimi siten myös tässä työssä. Sikli on oltava melko pystysuorassa ja sitä taivutetaan peukalon ja etusormen välissä kuperaksi. Sikli teroitetaan aika ajoin työntäen lattaviilan kahvaan päin pitäen metallilevyä aivan pystysuorassa. Käsineitä tulee käyttää teroittaessa ja maalinpoistossa. Teroittaessa viilan voi kiinnittää ruuvipenkkiin tai puristimella pöytään. Silkistä pidetään kiinni kulmista sormenpäillä ja työnnetään viilaa vasten. Näin tehdessä ei ole vaaraa, että sikli luiskahtaa siten, että käteen tulee haava.


Siklillä voi poistaa lakkakalvon ja kuultokäsittelyaineen puupinnalta.
Siklauksen jälkeen pinta hiottiin (puunsyyn suuntaisesti) 120 numeroisella hiomapaperilla hiomatukea apuna käyttäen.