keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Tapetointi paperitapetilla



Opiskelija tapetoi asiakastyökohteessa yhden seinän paperitapetilla, jossa oli mustalla pohjalla kullanvärisiä enkeleitä. Aika harvoin laitetaan enää paperitapettia, vaikka materiaalissa ei sinänsä mitään vikaa olekkaan.

Paperitapetti leikataan ja liisteröidään tapettipöydällä. Näissä on omat tekniikat jotka on hyvä ottaa huomioon ja mitkä helpottavat työn onnistumista. Tapetissa oli tasakohdistus. Tapettipöytään merkataan huoneen korkeus. Tapetti vedetään rullasta pöydälle siten että se riittää koko seinälle ja sitten laitetaan kaikissa tapettivuodissa samat kuviot täsmälleen samaan kohtaan päällekkäin. Tapettivuodan voi repäistä rullasta poikki leveää teräslastaa vasten tai leikata katkoteräveitsellä.

Kun vuodat on katkottu määrämittaan, niin sitten niistä on saatava taiteltua jännitykset pois, etteivät ne pyöri takaisin rullalle.
Liisteröinti tehdään telalla tai perinteisesti liisteriharjalla. Oikeakätinen liisteröijä aloittaa liisteröinnin oikealta vasemmalle, eli siten että vasen käsi pitää kiinni kuivasta kohdasta vuotaa. Näin estetään myös se, että tapetti ei liikahda. Tässä tapetissa oli otettava vielä huomioon, että tapetin värit liukenivat veteen, eli sitä ei voinut pyyhkiä märällä rätillä. On melko vaativaa liisteröidä ja tapetoida siten, että liisteriä ei joudu yhtään kuviopinnalle. Liisteri näkyy herkästi tapetin päältä, jos sitä ei saa sieltä pyyhittyä. Maalariopiskelijat suoriutuivat tästä(kin) urakasta erittäin hyvin.

Koko vuotanippu työnnetään tapettipöydän takalaitaan ja liisteröitävä vuota siirretään yksitellen liisteröitäväksi tarkasti pöydän etureunaan asti. Näin estetään että pöytä ja tapetin kuviopuoli ei liisteröidy.
Viimeinen vuota kannattaa liisteröidä siten, että ensin liisteröidään pituussuunnassa puolet vuodasta pöydän etureunassa lähinnä liistreröijää ja toinen puoli vuodasta liisteröidään pöydän takareunassa. Näin estetään pöydän tahriintuminen liisterillä.

Liisteröinnin jälkeen vuota taitellaan/käännetään liisteripuolet vastakkain siten että reunat on samassa tasossa. Yksi tapa on rullata tapettivuota taittelun jälkeen ja asettaa muovipussiin. Näin vältytään siltä, että reunat käpristyisivät auki kuivattaen liisterin.

Paperitapetin on annettava vettyä valmistajan määräämän ajan, yleensä muutamia minuutteja ennen kiinnitystä.