torstai 9. tammikuuta 2014

Värillä on väliä

Tänään pintakäsittelyalan opiskelijoille tuli tehtäväksi paikata ruuvin/propun reikiä ja maalata ne seinän sävyyn. Voisi kuvitella työtä helpoksi, mutta ongelmaksi tulee saada paikkaus sulautumaan siten ettei se näytä eri väriseltä muuhun seinäpintaan verrattuna.

Ensin irroitettiin kipsilevyseinään ruuatut metalliset kiinnikkeet ja paikattiin reijät kutistumattomalla ja nopeasti kuivuvalla kipsitasoitteella. Kittaus tehtiin teräslastoilla painaen kittiä reikään niin paljon, että se "pullahtaa" hivenen koholle. Reijän ympärille tullut kitti pyyhittiin pois kostealla sienellä tai kankaalla, sillä pinnassa oli lasikuitukangas ja sen kuviointi koitettiin säilyttää mahdollisimman hyvin.

Kitin kuivuttua se hiottiin.

Maalisävynumero etsittiin asiakirjoista, joskin niissä oli lueteltu useita erilaisia kirjain/numerosarjoja erittelemättä, missä huoneessa oli minkäkin sävynumeroinen maali. Tarvittava maalisävy jouduttiin selvittämään maalitehtaiden värikartoista. Nämä sävyt olivat jo käytöstä poistuneesta Tikkurilan monicolor Nova värikartasta. Tästä johtuen olisi hyvä säilyttää vanhoja värikarttoja, joista löytyy nämä aiemmin käytössä olleet sävyt. Maalia valittaessa aiemmin maalattuun seinään tulee huomioida myös kiiltoaste, että paikkaukset tulevat saman kiiltoiseksi.


Tämä kuva on otettu Itä-Suomen sisustus ja väri liikkeestä, missä etsittiin värikartoista oikeaa sävyä asiakastyökohteeseen.


Nykyisin sävyn määrittelyssä ja maalin sävytyksissä käytetään usein NCS värijärjestelmää.

Tässäkin kohteessa aiempi maalaus oli tehty kymmenen vuotta sitten, joten täysin saman sävyisen ja muusta pinnasta eroamattoman paikkauksen tekeminen on lähes mahdoton tehdä. Sävytyspastat ja sävytysjärjestelmät ovat jo muuttuneet, joten täsmälleen samaa sävyä ei tahdo sävytyskoneilla saada enää tehtyä.

On myös laitteita spektrofotometrejä, jotka etsivät valon heijastuksen mukaan, mikä sävy lähinnä on kysymyksessä.

Toki pintakäsittelyalan ensimmäisen vuosiluokan opiskelijat kerkisivät päivän aikana tehdä töitä monella muullakin työmaalla. Uuden omakotitalon sisäseinät saivat pintaansa pohjamaalia, kerrostalon käytäviä ehostettiin, koulun sähköalan toimitilojen seinäpintoja tasotettiin. Aloitettiin talotekniikan opetustilojen huoltomaalaustyö. Tekipä eräs opiskelija kalusteiden pintakäsittelytöitäkin.