maanantai 26. lokakuuta 2015

Mitä pitäsi talosta katsoa sen ostoa harkitessa?

En ole mikään kirvesmies tai rakennusinsinööri, mutta ihan näin maalarimestarin kokemuksella ja useamman talon elämäni taipaleella ostaneena voisin sanoa, että jos pystyisi tunteet pitämään aisoissa ja keskittyisi talon korjauksiin ja osaisi katsoa asioita kylmän rationaalisesti rakenteita arvioiden. Näin voisi saada realistisemman kuvan talon kunnosta ja arvosta.

 












Asiantuntijalinkkinä voidaan pitää http://hometalkoot.fi/ sivustoa, joka kertoo puolueettomasti minkälaiset suunnitteluvirheet kunkin aikakauden taloissa on tehty ja miten ne tulee korjata. 

Näin maallikkona tarkistaisin katon kateen kunnon ja sitten onko taloon laitettu rännit ja miten vesi on saatu, jos on saatu kuljetettua kivijalan läheltä kauemmaksi. Rossipohjaisessa talossa katsoisin, että onko lattiarakenteet tuulettuneet riittävästi.

Rossipojaa pitää tutkia lattian alta päin varmistuen, ettei lattiasieni ole päässyt tuhoamaan rakenteita.

Tiivistetysti voisi sanoa, että jos talossa on katto-, rännit- ja veden poisto kivijalan läheltä kunnossa, sekä väh. 50cm leveä räystäs ja saman korkuinen kivijalka, niin ei pitäisi olla suurempia ongelmia. 

Rintamamiestaloissa kannattaa käydä kurkkimassa alimmassa kerroksessa portaiden alle, että onko runkotolpat lahonneet ja onko porrasrakenteet kostuneet. 

Talossa tulisi pystyä ryömimään ullakolla ja katsoa onko katto vuotanut ja ettei kattojiirin kohdista ole vettä valunut pitkiä aikoja rakenteisiin.

Lopuksi pitäisin sieraimet auki. Sisäilman tunkkaisuus ja kellarin haju pitää saada talon ostajan hälytyskellot soimaan.

Suihkutiloissa pitää katsoa, onko silikooneissa reikiä. Kannattaa myös koputella laattoja, ja jos niistä lähtee ontto ääni, niin kohde vaatii tarkempia tutkimuksia siitä,  miksi laatat ovat heikosti kiinni. Usein laattojen irtoaminen kertoo kosteusongelmasta tai että rakennuksen rakenteet ovat liikkuneet, tai jopa molemmista.

Vesivuodot sisäkatossa näkyy ruskeina renkuloina tai laikkuina maalipinnassa. Homeen tunnistaa tummista värjäymistä lattiassa tai seinissä ja tietysti siitä kellarin hajusta.

Jos lateksimaali on lähtenyt isoina alueina julkisivusta pois, niin talossa on sillä kohtaa lämpövuotoja.

Lämpövuodot näkee talvella siitä, että katolta valuneesta vedestä on muodostunut jääpuikkoja.

Julkisivumaalissa koholla olevat mustat pisteet ovat hometta, joka nyt ei sinänsä tee talosta ongelmataloa, sillä sitä on käytännössä jokaisessa julkisivussa, talon ikään katsomatta.

Lopuksi voisi leikillisesti sanoa, että vältä kohteita, jos myynti-ilmoituksessa on mainoslauseet "remontoijan unelma", "remontoi tästä mieleisesi koti", tai "idyllinen".