Léolo ja Andreá koulu kotimaassaan on Emmanuel Here, Laxou, France.
Teimme ootraustyötä kalja- ja öljysideaineisilla mukailuliemillä.
Ensin laitoimme astiaan kotikaljaa ja ns. maavärejä, eli luonnosta saatavia epäorgaanisia pigmenttejä. Ne soveltuvat hyvin mukailutyöhön, kun ne eivät ole liian peittäviä. Teimme mm. tammen mukailua, mihin soveltuu vaalean kellertävät okra ja terra pigmentit ja ripaus vihreää umbraa. Vihreällä umbralla, mikä on oikeasti melko ruskeaa, poistetaan liian keltainen sävy.
Kaljalasuuria (lasuuri tarkoittaa kuultavaa pintakäsittelyainetta) levitetään mukailtavalle pinnalle melko reilusti ja pohjakuvioidaan piiskalla, eli mukailusiveltimellä, jossa on pitkät ns. jouhet. Ennen vanhaan piiskassa käytettiinkin hevosenhäntäjouhia. Piiskalla läpytellään pinta yhteen suuntaan pitäen sitä melko lähellä pintaa. Piiskan harjaksia (jouhia) voi välillä kuivata läiskäyttämällä kangaspalaan. Piiskataan niin pitkään kun kuvio on mieleinen.
Laitetaan mukailulientä paletille (purkin kannelle), sekä samoja pigmettejä joita käytettiin em. mukailuliemen sävytyksessä.
Suonistus eli puunsyiden maalaamisen voi tehdä esim. viivasiveltimellä (tylppäpäinen) tai kirjoitussiveltimellä (teräväkärkinen) käyttäen siveltimessä paletilla olevaa kaljalasuuria ja vähäistä määrää pigmenttiä. Tarkoitus ei ole piirtää tummia viivoja vaan kastella kuivanut kaljalasuurialusta ja sitten häivyttämällä tuoda puunsyykuvio näkyviin. Pohjakuviointi siis sulaa ja lähtee häivytyksen mukaan. Mukailtavan "laudan" reunassa olevat syyt voidaan kuvioida suonistimella, jolla saadaan vedettyä useampi puunsyy kerralla.
Kalajalasuurin kuivuttua mukailun sävyä ja kuviointia voi vielä paranella levittämällä pintaan ohut kerros öljylasuuria.
Lopuksi pinta lakataan alkydilakalla (lakkabensaohenteinen). Lakkaa voi sävyttää vielä lisäämällä siihen öljylasuuria.
On muistettava että öljylasuuri on itsestään syttyvää, joten rätit on kasteltava vedellä ja vietävä viipymättä ulkoroskikseen.
Valmis puunmukailutyö.
Kapioarkku mukailtiin öljysideaineisella mukailuliemellä, käyttäen mm. suonistinta (kuvassa). Öljysideaine valmistettiin vernissasta, lakkabensasta, kuivikkeesta, liidusta ja sopivan sävyisistä pigmenteistä.
Kuvan on ottanut maalari-opiskelija Anu Korhonen, joka on ohjannut ranskalaisia vaihto-opiskelijoita maalaustyömailla.
Öljysideainetta tulee levittää pinnalle hyvin ohut kerros, tiukasti hangaten.
Kuvan on ottanut maalari-opiskelija Anu Korhonen, joka on ohjannut ranskalaisia vaihto-opiskelijoita maalaustyömailla.
Osoitteessa http://www.facebook.com/pierrefinkelsteininstitute voit käydä tutustumassa mitä kaikkea erikoismaalustyöt voivat parhaillaan sisältää, vain mielikuvitus on rajana. Ei ole turhasta tullut sanonta, että "maalari muuttaa maailmaa".