Nyt on hyvä aika kunnostaa puutarhakalusteet. Usein ulkokalusteet öljytään, mutta aina ei tarvitse tyytyä ruskean puun sävyyn.
Uusissa kalusteissa käytetään paljon ruskeaa lämpökäsiteltyä puuta ja ne ovat usein käsittelemättömän näköisiä.
Miltä tuntuisi, jos tekisitkin yksilölliset kuvioinnit perinteisen ruskeisiin penkkeihin ja kiikkuun.
Puisten ulkokalusteiden maalaamisessa on tärkeää varmistua siitä että puu on kuivaa, sillä kosteassa puussa maali ei voi pysyä.
Jos kaluste on vanha tai siihen on jostakin syystä tullut koholle nousseita mustia pisteitä eli hometta, se on desifioitava homepesuliuoksella tai kloriittivedellä. Homepesu on varminta tehdä aina, pois luettuna uudet kuivassa olleet kalusteet.
ULKOKALUSTEIDEN ÖLJYÄMINEN
Jos pitää kuultokäsitellystä pinnasta, eli että puun syyt näkyvät, niin kalusteet voi käsitellä puuöljyllä. Jos puu on ruskeaa ja jos pinta on kauhtunut käytössä, niin se kannatta käsitellä ruskeaksi sävytetyllä puuöljyllä "kovapuuöljyllä".
Öljyäminen onnistuu siten, että varaat kangasrättejä ja sopivan kokoiset siveltimet. Työ ei ole erityisen siistä, niin kuin esittelyvideoissa usein esitetään;) Suojaa alue suojamuovilla, että voit toimia huolehtimatta ympäristön sotkeentumisesta. Öljy menee herkästi paperin läpi.
Kun suojaukset on tehty huolellisesti, niin sitten on huolehdittava maalarin suojauksesta. Suojalasit, suojakäsineet ja työvaatteet ovat välttämättömät. Huolehdi vielä hyvästä tuuletuksesta, jos teet työtä sisätiloissa, näin työ voi huoletta alkaa.
Levitä öljyä sopivan kokoisella siveltimellä osa kerrallan suhteellisen reilulla aineella ja pyyhi pinta imevällä esim puuvillarätillä. Tarkoitus on, että kaikki se öljy, mitä puu ei jaksa imeä pyyhitään pois. Jos öljyä jää pintaan liikaa, niin se jää nihkeäksi ja pinnasta tulee raitainen.
MUISTA ETTÄ ÖLJYT OVAT ITSESYTTYVIÄ! Öljyiset rätit on kasteltava vedellä ja ne on hyvä poistaa rakennuksesta, sillä ne tiukassa "mytyssä" kuumenee ja sattaa siten syttyä tuleen.
Aiheesta lisää Keski-Pohjanmaan uutisista.
ULKOKALUSTEIDEN MAALAUS
Ulkokalusteet voi toki myös maalata, vaikka eihän ne maalatut kalusteet ikuisia ole. Maalatut kalusteet on siirrettävä syksyllä varastoon katon alle ns. kuivaan tilaan, sillä niiden päällä seisova lumi on kohtuuton rasite höylälaudan päällä olevalle maalille.
Minulla on maalatut ulkokalusteet ja niissä on hyvin maali pysynyt. Kestävä pintakäsittely-yhdistelmä on seuraava.
1. Pese pinta homepesuliuoksella ja hio puupinta puunsyyn mukaisesti. Pyöristä terävät kulmat hiomalla, sillä terävässä pinnassa maali ei voi pysyä.
2. Malta kuivata puu pesun jälkeen.
3. Maalaa kalusteet ja siinä olevat metalliosat ruosteenestomaalilla. Huom! Kuulostaa oudolta, mutta kannattaa uskoa. Maalitehtaan edustajatkin ovat kertoneet esim. Ferrexin toimivan puun pohjamaalina. Metalliosat ja naulan päät on aina käsiteltävä, sillä ne ruostuvat ja näkyvät siten ikävästi vesiohenteisten maalien läpi rukeana.
4. Laita oksan kohtiin oksalakkaa, niin ne eivät näy maalin läpi ruskeana.
5. Maalaa päälle vesiohenteinen maali. Vesiohenteiset peittävät puunsuojat ovat oiva valinta. Tikkurila Oyj:n valmistama vinha on todettu kestäväksi maaliksi ulkokalusteisiin.
Pinnalle voi tehdä esim. lovikolla mieleiset kuviot käyttäen ulkomaaleja. Sabloonan voi leikata tervällä puukolla piirtoheitinkalvolle, muovitetulle paperille tai vaikka vinyylitapetille. Toki kopiopaperin päälle voi liimata kontaktimuovin, niin paperi ei vety maalaustyötä tehdessä.
Kuvion voi "töpytellä" vaahtomuovista (superloonista) tehdyllä töppärillä. Hyvän töppärin saa, kun leikkaa parin sentin paksuisen ja 10 cm levyisen neliön muotoisen palan ja työntää peukalon palan keskeltä siten , että siitä muotoutuu "herkkusienen" näköinen työkalu. Pyöritä maalarinteippiä töppärin ympärille, että että se ei jää löysäksi. Saat paremman maalausjäljen, jos maalauspinta on napakka.
Nämä kauniit Marimekon kuoseja muistuttavat kuviot tehtiin opiskelijatyönä hyvin kauan sitten ja ne ovat vielä erittäin siistit. Ne on maalattu kertomani työselityksen mukaan.
Aseta lovikko maalattavalle pinnalle ja ota maalia esim. purkin kannelle. Ota töppärillä maalia ja kuivaa töppäri painelemalla se alustaan ennen varsinaista maalausta. Voit tukea lovikkoa teräslastalla, niin se ei nouse ylös. Jos nostat maalin töppärillä suoraan lovikolle, niin maali menee lovikon alle ja kuvion rajoista tulee epätarkat.
On parempi maalata useampia kertoja vähällä maalimäärällä, kuin töpötellä kerralla lovikon alle;)
Kuviomaalauksella voi elävöittää myös muita esineitä, esim. potkurin. Mukava on lasta kyyditä mieltä inspiroivalla kulkupelillä.
Kaipaisi näköjään maalarin huolenpitoa tämäkin talvinen ajopeli.