maanantai 22. huhtikuuta 2013

Tapetointi

Meistä on moni tapetoinut ja sitä pidetään hyvin helppona työnä. Se on oikeastan harmi, sillä näinhän se on, että kun tietää vähän, luulee tietävänsä paljon, mutta kun tietää enemmän huomaa miten vähän tietääkään.

Tässä paneudun vain varsinaiseen tapettivuotien kiinnitykseen. Pohjatyöt ovat oma lukunsa, joka toki on ensin tehtävä huolella. Aiemmin tapetoiduilla pinnoilla joudutaan tapetteja poistamaan ja tasoittelemaan pohjia.

Mistä sitten tunnistaa laadukkaan tapetointityön?

Tapetointityö on muuttunut paljon, johtuen materiaalien kehittymisestä. Aiemmin paljon käytettyjen paperitapettien piti vettyä ennen seinälle kiinnittämistä. Tapettivuota liisteröitiin tapettipöydällä harjalla (telaakin on käytetty) tai liisteröintikoneella ja taiteltiin oikeaoppisesti. Vettynyt tapettivuota asetettiin käsivarrelle ja siitä sormenpäidenvarassa seinälle. Toki nämä "rollerit/non woven" tapetitkin voi liisteröidä liisteröintikoneella ja nostaa sitten seinälle, saattaa olla jopa siistimpi tapa toimia.

Valokuvatapetit ovat myös yleistyneet ja niiden materiaalit kehittyneet. On valokuvatapetteja, missä kuva on yhdellä tapettirullalla, josta leikataan pala kerrallaan seinälle non woven tekniikalla (liisteri seinään).

Nyt käytetään siis eniten tapetteja, jotka voi nostaa suoraan seinälle ilman vettymistä. Tämä on muuttanut liisteröintitekniikkaa, sillä usein liisteri levitetään seinälle telalla ja siveltimellä. Kuiva tapetti kiinnitetään sitten liisteröityyn seinään.

Ennen piti kuviokohdistus huomioida tapettivuotia päydälle leikatessa, mutta nyt nostetaan seinälle vuota suoraan rullasta, joten tämäkin vaihe on jäänyt uusien tapettilaatujen myötä pois.

Ennen tapetti piti laittaa aina mahdollisimman pystysuoraan, mutta nyt on muodissa tapa jossa vuodat asetellaan vaakasuoraan tai kulmittain. Tässä ohjeistuksessa keskitytään kuitenkin laittamaan tapetit perinteisesti pystysuoraan.

Olen laatinut työkortin, missä kohta kohdalta kerrotaan mitä tapetoidessa olisi hyvä huomioida ja osata, että työ on tehty laadukkaasti ja ammattimaisesti. Olemme ammatillisen huippuosaamisen kehittäminen Pohjois-Karjalassa hankkeen aikana tehneet Opetus ja kulttuuriministeriön tuella  videon tapetoinnista.

Videolla tapetoiva henkilö maalari Aku Korhonen on kaksi kertaa voittanut ammattitaidon suomenmestaruuden (Taitaja) ja ollut ammattitaidon MM-kilpailussa (WorldSkills) kolmas (maalaus ja tapetointi-laji), joten työsuoritusten oikeellisuuteen voi luottaa. Pätee tietysti tässäkin asiassa se havainto, ettei yhtä ainoaa oikeaa tapaa ole.

Lopuksi vielä tärkeä yleisohje: Sisä- ja ulkokulmaa ylittäessä kulman yli ei tapettia saa mennä 2cm enempää, ettei kulmaan jää ilmapussia tapetin kiristyessä kuivuessaan. Kulman jälkeen laitettavan vuodan suoruus on aina tarkistettava, sillä kulmat eivät ole useinkaan aivan pystysuorassa. Ikkunasmyygien ja oviaukkojen kohdassa smyygit maalataan hivenen seinänpuolelle, että tapetti saadaan leikattua n. 5 mm päähän kulmasta (RYL määrittää 8-10 mm, mikä ei ole niin hyvän näköinen). Jos tapetti leikataan smyygin kulmaan asti, niin tapetti repeilee siitä asumisen aikana.

Työkortti 6. Tapetointityö


  1. osaa suojata tapettipöydän.   
  2. osaa laittaa riittävän valaistuksen. 
  3. osaa valita työhön turvallisen ja sopivan korkuisen työtason. 
  4. osaa tarkistaa tapettirullien etiketin tiedoista, että niissä on samat painosnumerot. 
  5. osaa tulkita tapettirullan etiketin tiedoista myös kuviokohdistukseen, liisteröintitapaan, vettymisaikaan vaikuttavat asiat. 
  6. osaa mitata ja merkitä aloituspaikan siten, että tapettivuota tulee kohtisuoraan ja tapetti yltää nurkan yli 1-2 cm. 
  7. osaa varmistaa ja mitata onko kulma suorassa. 
  8. osaa ja muistaa poistaa tapetoitavalta pinnalta nystyrät ja kohoumat teräslastalla työntämällä tai hiomalla. 
  9. osaa poistaa sähkörasioiden kannet ja tehdä sähkörasiat jännitteettömäksi. 
  10. osaa laskea ja mitata montako vuotaa tapetoitavalle alueelle tarvitaan. 
  11. osaa tapettirullan aukaisun jälkeen lukea tarkemmat työohjeet etiketin taustapuolelta. 
  12. osaa mitata tapetoitavan tilan korkeuden ja huomioida tapettipöytään merkatessa lisätä siihen vielä muutama sentti ylimääräistä. 
  13. osaa tarvittaessa merkitä pöytään kuviokohdistukseen liittyvät kohdistusmerkinnät. 
  14. osaa katsoa sopivan leikkauskohdan siten, että yläreunaan sijoittuva kuvio jää mahdollisimman ehjäksi ja katon kaltevuus ei näy häiritsevästi. 
  15. osaa katkaista tapettivuodan joko repien tai leikaten. 
  16. osaa levittää liisterin joko harjalla, liisteröintilaitteella tapettiin tai telalla seinään. 
  17. osaa nostaa vuodan kohtisuoraan seinälle ja painella sen kiinni siten, että pintaan ei jää ryppyjä. On muistettava kuviokohdisteisissa tapeteissa jättää yläreunaan leikkausvaraa, ettei katon mahdollisesti noustessa lopu tapetti yläreunasta kesken. Tapetin painelu kannattaa aloittaa kohtisuoraan alhaalta ylöspäin. Lopuksi painellaan tapettivuodan alla oleva ilma neljään eri suuntaan tasaisesti, ettei paineluvaiheessa tapettiin painella ryppyjä ja ettei tapettivuota siirry.
  18. osaa leikata katon rajaan 1cm marginaalit. 
  19. osaa pudottaa tapettivuodan toisen viereen siten, että sitä ei tarvitse seinällä ”puskea” paikalleen. 
  20. osaa leikata listaan rajoittuvat vuodat siten, että tapetti menee kaksi milliä listan päälle tai niin erikseen sovittaessa ns. nolla kulmaan. On muistettava painella tapetti tiukasti nurkkaan kiinni ennen leikkausta. 
  21. osaa asettaa kuviot tarkasti kohdalleen. 
  22. osaa tapetoida siten, että ei tarpeettomasti sotke tapetteja liisterillä. 
  23. osaa pyyhkiä liisterit tapetin ja listojen pinnoilta pois. 
  24. osaa laittaa kulman jälkeen tulevan vuodan kohtisuoraan. 
  25. osaa kaventaa tapettivuodan tarvittavaan kokoon siten, että leikkaukseen ei tule häiritseviä pykäliä. 
  26. osaa taitella leikatut palat siten että liisteripuolet ovat vastakkain ja laittaa ne asianmukaisiin keräysastioihin. Jos tapetti paloja jää lattioille, niin niihin voi liukastua ja ne tarttuvat lattioihin ikävästi kiinni.