keskiviikko 5. elokuuta 2015

Mikä huoneen- tai talon väriksi?

Värien valinta on kiintoisa ja aina niin vaikea tehtävä. On yhtä monta miestä ja naista, kuin on mielisävyä ja mieltä kuohuttavaa mielipidettä.  Värioppikirjoja on toki olemassa monia ja opastajia vielä runsaammin.  Eri aikakausilla on olleet omat muotisävynsä ja näyttää siltä, että muutaman vuoden välein ne toistuvat. Vuosi- kaksi sitten oli modernisoitu 70-luku muodissa. Nyt näyttää 80-luvun muotikuviot ja värit metallinhohtoineen olevan suosiossa. Seuraavaksi tullee sitten hyvin vaaleat sävyt, niin kuin oli 90-luvulla. Valkoisia sisämaaleja, eri alisävyillä muokattuna. No tämä on pelkkä arvaus :)
57-vuonna Tikkurilan maalitehdas oli tehnyt pitkän mainos-/oppimateriaaliksi sopivan videon. Klikkaa tästä ja katso mitä silloin pidettiin värisävyn valinnassa tärkeänä. On todettava, että tässä videossa opetetut väriopin perusteet ovat vieläkin täyttä totta.

Tässä Tikkurilan tämän päivän ohjeistus. 

Tarkennettuna (Tikkurilan) sisäseinien värin valintaan liittyvä ohjeistus.

Tässä vielä Tikkurilan ulkomaalaukseen liittyvä ohjeistus. 

Kannattaa suhtautua kaikkeen "tietoon" kriittisesti ja itse pohdiskella mikä on totta ja mikä uskomusta. Netistä noukittua väriopin tieteellistä teoriamateriaalia löytyy mm. klikkaamalla tästä.

Klikkaa tästä, niin voit tutustua perinteiseen värioppiin.

Talon ulkoväritykseen liittyviä tietokoneohjelmia on tullut monia tässä muutamia:
Kastelli
Tikkurila
Weber (kiviainespintaiset talot)