keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Oppia työpaikoilta

Ammatillista osaamista opitaan entistä enemmän työpaikoilla jo kouluaikana.

Koulu tekee sopimuksia yritysten kanssa opiskelun järjestämisestä työmailla ammattilaisten ohjauksessa.

Tänään opettaja kävi keskustelemassa maalari-opiskelijan Essi Salon ja työpaikkaohjaajana toimivan maalarimestari Matti Kainulaisen kanssa siitä, miten opiskelu ja työt ovat sujuneet isolla saneeraustyömaalla.















Hyvinhän asiat olivat menneet ja erinomaista oppia oli saatu.

Työpaikkaohjaaja kertoi, kun kysyin, että mitkä ovat ne taidot, joilla työntekijä pärjää työelämässä, niin sieltä tuli tuttuja asioita: ahkeruus, säännöllisyys, sosiaaliset-/tiimitaidot ja halu oppia uutta, sekä tuottavuus. Tuottavuuteen vaikuttaa työprosessien ymmärtäminen ja fiksu työjärjestys, eli osataan vältellä hidasteita. Tehdään ne työt ennakkoon nopeammalla tekniikalla mitkä suinkin voidaan, ettei tarvitse sitten erilaisten laitteiden asennusten jälkeen mennä rajoittelemaan ja suojailemaan. On siis erittäin tärkeää osata kommunikoida muiden ammattiryhmien kanssa, että maalaustyövaiheet saa tehtyä mahdollisimman oikea-aikaisesti ja siten yhtäjaksoisesti.

Tänään ohjelmassa oli auditorion betonipintojen kuultokäsittely, johon opettaja pääsi myös tutustumaan.

Opettaja kävi myös uudiskerrostalon työmaalla. Keskustelimme siellä työpaikkaohjaajan kanssa opiskelijan kuullen samoista asioista, eli miten työtä voidaan nopeuttaa fiksulla työn suunnittelulla ja ennakoinnilla.

Molemmilla työmailla opiskelijat näyttävät osaamista tekemällä näytön oikeassa työkohteessa ammattilaisen arvioidessa sitä.