perjantai 13. huhtikuuta 2018

Opiskelua rakennusliikkeessä

Tänään opettaja kävi arvioimassa opiskelijan näyttöä rakennusliikkeen työmaalla. Opiskelija osoittaa tutkinnonosan osaamisen tekemällä työkokonaisuuden, joka arvioidaan opiskelijan, opettajan ja työelämän edustajan välisessä arviointikeskustelussa. Toki opiskelija on arviointikeskustelun keskiössä.


Sauli kuultokäsittelee puupintoja Teknoksen hirsivahalla maalarimestari Jouni Huuhon ohjauksessa.
On muuten toimiva tuote tämä hirsivaha. Telalla seinään ja leveällä siveltimellä suoraksi. Yhdellä kerroksella valmiiksi. Lopuksi hionta 320:llä paperilla sileäksi.

Uudisrakennusmaalaus tutkinnon osaan on kuulunut työmaalla kipsilevyseinien nauhoitusta, korkeapaineruiskumaalausta ja nyt työn alla ollutta puupintojen kuultokäsittelyä.Työpaikkaohjaaja Jouni Huuho esitteli työmaan asiakirjoja joita opiskelijalle on myös opetettu.
Yrityksessä tapahtuvassa opiskelussa isolla työmaalla oppii koko työprosessia käytännössä. Työjärjestysten ja muiden alojen toimijoiden yhteistyön merkityksen tärkeys tulee tutuksi kongreettisesti. Maalareiden tulee tietää mikä nopeuttaa työtä, eli milloin tulee mikäkin pinta olla maalattuna.

Eilen opettaja kävi myös katsomassa opiskelijan huoneistoremontin näyttöä. Opiskelija oli neljän ammattimaalarin työporukassa tekemässä maalarin töitä ison kartanon remontissa.

Henna sai tehdä näytöksi yhden huoneen maalaus ja tapetointityön. Olipa vinyylikorkin kiinnitystyönkin saanut opetella ammattilaisten ohjauksessa. Opiskelu oikeilla työmailla on hyvin motivoivaa ammattilaisten ohjauksessa.


Kartanoissa voi nähdä huikeaa käsityötaitoa. Tässä kaakelitakka yhdessä huoneessa 1800- luvulla valmistuneesta kartanosta. Maalarit tapetoivat korkeita huoneita tässä samaisessa huoneessa.