keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Kiitokset lukijoille

Olen ollut yllättynyt siitä, kuinka paljon te olette käyneet lukemassa tätä maalarikoulu-blogia. Lukijoita on ollut blogin perustamisen jälkeen jo yli 126 500 lukijaa. Se on paljon.

Tällä hetkellä on vakiintunut n 1100 lukijaa viikossa. Kiitokset siitä. Lämmittää mieltä, että ei tämä blogi ollut turhaa ja ne kirjoitetut tekstit. Ne ovat varmaan auttaneet joitakin omissa maalaus- ym pintakäsittelyalan tehtävissä.



Itselläni on myös menossa tällä hetkellä sisustusremontti omassa talossani ja tullut tehtyä tapetointia ja maalaustöitä. Opiskelijoiden kanssa hiottiin ja lakattiin lankkulattioita.


Tässä kuvassa on yläkertaan menevä portaikko, jonka seiniin kiinnitin tapetit. 









Tarkoitus on laajentaa hiukan keittiötä, kun tuo ruuan teko harrastusmielessä on intohimoni, vaikka pintakäsittelyalan töiden valmentaminen on ollut ns. leipälajini. 

Pahoittelen. En ole kirjoittanut juttuja blogiin pitkiin aikoihin, se johtuu siitä, etten ole ollut pintakäsittelyalan opettajana muutamaan vuoteen. Siirryin Riveriassa digitaalisten sisältöjen laatimiseen liittyviin ohjaamistehtäviin.


Tapetointityössä huomioitavia asioita


Mitä on tiedettävä ja muistettava tapetoinnissa? Listat on maalattava ennen tapetointia. Ensin on katsottava, että seinän kolot on tasoiteltu, sillä ei tapetti peitä niin paljon epätasaisuuksia kuin kuvitellaan. Seinien tasoitekohdat hiotaan n:o 100 hiomapaperilla, tai -verkolla, mieluummin pölyimuriin kiinnitetyllä hiomakoneella. Kun pohjat on maalattu tapetin pohjavärillä ja valittu vieläpä tapetin liisterin kestävä maali, niin päästään itse asiaan. Ensin täytyy hioa tai työntää teräslastalla maalin kohoumat ja nypyt pois. Seuraavaksi vetää lyijykynällä vatupassia/vesivaakaa hyväksi käyttäen aloitusviiva pystysuoraan. Toki laserlaite olisi hyvä, sitä ei nyt minulla ole. Kulman ylitykset on hyvä hallita, yleensä mennään kulman yli 0,5-1cm ja seuraava laitetaan kulman ylityksen päälle ja vuodan suoruus tarkistetaan aina. Monet koittavat oikaista ja poikkeavat tästä säännöstä, silloin kulmat pyöristyvät, eli tapetin alle jää ilmaa. Toisaalta jos jatketaan sen kulman ylityksen tapetin reunan mukaan, niin siitä ei hyvä heilu, tapetti jää vinoon ja kuviot kaatuu. Jos on isoja kuvioita, voisi katsoa, että saako ison kuvion jäämään katon rajassa ehjäksi. Tehosteseinän tapetoinnissa voi tapetoinnin aloittaa keskeltä ja edetä siitä molempiin suuntiin, näin saisi keskitettyä kuviot. Tässä portaikossa ei oikein se paljon vaikuta. Toki voisi laskeskella, ettei jäisi todella kapeita siivuja kulmien lähelle. Kun painelee tapetin kiinni muovilastalla tai harjalla, niin ensin keskeltä alas ja neljään suuntaan vuodasta ulos päin. On oltava tarkkana, ettei jää ilmapusseja. Nykyisillä tapeteilla se on aika yleistä, kun ne ovat sellaisia pahveja, että ilman pois saaminen vuodan alta vaatii keskittymistä. Ihan välihuomiona, ettei sitten tarvitse litistellä liisteriä pois tapettivuodan alta. Jos on listoja, niin niitä vasten voi käyttää teräslastaa ja katkoteräpuukkoa. Tapettileikkuri on kätevä myös. Kannattaa välttää puukon nostamista pystyyn, eli pitkällä terällä leikkaa parhaiten. On myös vältettävä nostaa puukkoa irti kesken leikkauksen. Siihen tuppaa jäämään pykälä. Kun laittaa toisen vuodan toisen viereen, niin on toki helppoa, jos on kuvio mikä yhdistyy. Mutta kun aina ei ole, on pohdittava, että mikäs systeemi tähän otetaan. Kun nyt sitten on työ lähtenyt onnistumaan, tulee lopuksi aina muistaa pyyhkiä liisterit puhtaalla kostutelulla kankaalla.  Ihan helppoa ja kivaa tapetointi on, ainakin mainosmiesten mukaan 😉 .

Se jäi vielä sanomatta, että täytyy osata laskea tapetin menekki, se menee suurin piirtein niin, että mittailee, että montako tapettirullan leveyttä huoneeseen menee, sen jakaa kuviokohdisteisen kohdalla kolmella ja ilman kuviokohdistusta neljällä. Jos huoneen korkeus on se perinteinen 2,50m. Niin ja liisterin levityksessä siveltimellä tehtävät ylä- ja alaosa ja kulmat sitten mahdollisimman kevyesti painaen reilulla liisterikerroksella. Muista myös katkoa katkoteräpuukon terää riittävän usein, on väärä paikka säätää terissä.