maanantai 3. kesäkuuta 2013

Sisäseinien maalaus

Ensin on suojattava lattia niiltä osin, missä maalit säilytetään ja sekoitellaan ja sitten maalattavalta alueelta. Varminta on suojata koko lattia-alue remonttikohteesta.

On muistettava katsoa välillä kenkiään, ettei maalia kulkeudu muihin tiloihin.

Kun maaliastia aukaistaan, niin kannattaa poistaa maalit siveltimellä kannen sisäpuolelta.

Maali sekoitetaan hyvin ennen käyttöä. Tällä varmistetaan se, että sävytyspastat ovat varmasti sekoittuneet ja kiiltoryhmä on maalitehtaan antaman ohjeen mukainen.

Kiiltosävy on usein merkitty isolla numerolla maaliastian kyljessä. Mitä pienempi numero sitä himmeämpi maali.

Tässä maalissa kiiltoa osoittava numero 20 on selkeästi osoitettu.
Kiilto 20 on puolihimmeä
Kiiltoryhmä 4.


Suomi jakutuu maantieteellisesti kahteen leiriin, siinä nostetaanko maali erillisestä maaliastiasta vai suoraan maalisankosta.

Työn aikana ei sivellin ja tela saa koskaan olla ilman maalia, sillä vesiohenteiset maalit kuivuvat nopeasti ja työvälineet kovettuvat huolimattoman käsittelyn seurauksena. Aina kun lopettaa maalaamisen, niin työvälineet on pidettävä maalissa. Pitemmän tauon aikana niiden päälle laitetaan muovi, niin ne eivät kuiva ilmavirran vaikutuksesta.

Lateksimaalissa olevia työvälineitä ei kannata taukojen aikana laittaa veteen, sillä niiden käyttöön otaminen on hankalaa, kun helojen välistä tihkuu vettä työn aikana.

Seinän reunat ja ikkunalistojen rajaukset tehdään usein ennen telaamista. Ensin rajataan siveltimellä ja rajausta laajennetaan patterisiveltimellä, ettei sivellinjälki näy telauksen alta. Kulmissa voi käyttää ns. kulmatelaa.

Katon ja seinän rajaan jätetään 10mm maaliraja, eli kattomaalia jätetään sentin verran seinän puolelle. Tämä tehdään yleensä rajaaja-työvälineellä.

Seinän telamaalauksessa on tärkeää valssata maali tasaisesti maalattavalle pinnalle ja lopuksi tasata samaan suuntaan. Telajäljestä ja kiilosta tulee tasainen, kun viimeiset vedot ovat joka kohdassa samaan suuntaan.

Jos maalaustyövälineitä pestään huoneiston lavuaareissa, niin on muistettava pyyhkiä roiskuneet maaliset pesuvedet hanoista ja lavuaarin pinnoilta pois.