tiistai 18. kesäkuuta 2013

Aitan ja riihen maalaus


Riihi on maalattu punamultamaalilla kauan sitten ja se näyttää hivenen " alakuloiselta" ja kauhtuneelta, joten päätin kirkastaa sen ilmettä maalaamalla se uudelleen samanlaisella maalilla kuin aiemminkin oli käytetty. Uuden maalin sävy on sama kuin edellinenkin oli ollut, joskin alunperin sävy on ollut Italianpunainen, joka on huomattavasti vaalempi ja kirkkaampi kuin tämä Hangon värin extra sävy.

Vanha hirsi on ensin harjattava hiekasta ja siitepölystä puhtaaksi. Jos pinnalla on mustia pisteitä, eli hometta, niin se on pestävä homepesuliuoksella tai kloritilla.

Punamultamaalilla maalataan vain yhteen kertaan, sillä maali peittää hyvin. Maalia tulee käyttää runsaasti ja olisi hyvä jos maali hangattaisiin puupinnalle maaliharjalla. Toki ruiskua on mahdollista käyttää maalin nostoon seinälle, mutta se tulisi vielä sivellä ulkomaalisiveltimellä. Pinnalle jää kuitenkin aiemman maalin pölyä ja jos uutta maalia ei hankata, niin se ei tartu kunnolla kiinni.

Punamultamaalin raaka-aineet maksavat noin 1€/litra ja kaupassa keittomaali maksaa noin 4€/litra.
Vanhaa hirsipintaa maalatessa maalia kuluu runsaasti. Kuvassa olevan riihen päätyseinään meni n. 40 litraa maalia.Myös aitan maali oli kulunut pois, sillä edellisestä maalaustyöstä lienee useita kymmeniä vuosia. Naulasin rimoja kinni ja harjailin pölyt pois ennen kuin aloin maalata rakennusta.Nyt aitta on saanut arvoisensa maalin perinteitä kunnioittaen. Isot ovet ja katto kaipaisivat vielä maalia pintaansa.Mukavapa on Helmi hepan käyskennellä juuri maalatun aitan viereisellä laitumella ja tuoksutella syreenipensaan kukkia.