maanantai 1. heinäkuuta 2013

Kivijalan pinnoittaminen

Olen aiemmin kertonut talon kivijalan, eli sokkelin pinnoittamiseen ja maalaamiseen liittyviä asioita, mutta kerron vielä käyttökokemuksia Yki aitokivituotteen käytöstä.

Käytin mustaa Yki aitokiveä, joka on ennen kuivamistaan aivan vaalean harmaata. Tuote yllättää sillä, että se kuivuessaan todellakin tummuu mustaksi. Vesioheteisilla maaleillakin on sama ominaisuus, eli ne tummuvat kuivuessaan. Vesiohenteiset lakatkin näyttävät maaliastiassa maitomaiselta, mutta kuivuessaan kirkastuvat.
Yki aitokivi tuote on melko löysää, joten sen käsittely vaatii melkoista sorminäppäryyttä ja lastan käsittelytaitoja. Tuote ei siis tahdo pysyä lastan päällä, vaan tahtoo valua sieltä pois. Tästä ominaisuudesta johtuen tulee maahan laittaa suojamuovi tai esim. "routamaton" pala, josta saa mahdolliset pudonneet pinnoitteet pois ilman että ne menevät multaan. Tuote maksaa n. 100 €/10 litraa, joten sitä ei kannata hyvin paljon tiputella maahan. 10 litran astialla saa pinnoitettua n. 2-3 kuvan sokkelin kokoista aluetta.

Routamatto on pehmeää, joten jos sitä on reilumpi pala, niin sen päällä on mukava polvillaan työskennellä. Toki polvisuojien käyttö on muutenkin suositeltavaa tässä työssä.

Sokkeli kannattaa maalata ja kuivattaa pinnoitteen väriseksi ennen kuin aloittaa varsinaisen työn.

Pinnoitteen voi levittää kivijalan pintaan teräslastoilla. Tuotteen tasaamisen voi tehdä samalla lastalla pitäen sitä melko lappeellaan. Lastan tulisi olla koko vetoajan samassa asennossa, että pintaan jää yhtä paksu kerros joka paikkaan. On myös huomioitava että pintaan ei jää kohoumia tai pahoja piirtoja. Jos tasaaminen ei oikein onnistu, niin pinnan voi viimeistellä muovihiertimellä.

Kivijalan pinnoitusta voi häiritä rännikaivot, mutta ne voi melko kätevästi ottaa pinnoituksen ajaksi pois, kunhan muistaa laittaa ne myös takaisin. Toinen mahdollisuus on suojata rännikaivot muovipussilla.

Lopputulos on Yki aitokivipinnoitteella huoliteltu ja se soveltuu hyvin esim. höylähirsihuviloiden kivijalan siistimiseen, sillä se antaa talolle viimeistellyn ulkonäön.

Jos katto on musta, niin silloin musta soveltuu hyvin myös kivijalan väriksi.