torstai 12. helmikuuta 2015

Keittiökaapiston ovien maalaus

Tänään pintakäsittelyalan opiskelija aloitti keittiökaapiston ovien maalausurakan. Ensimmäisenä tehtiin työsuunnitelma ja valittiin keittiökaapin oviin sopiva sävy värikartasta.

Seuravaksi oli suojausten vuoro. Lattiat ja työtasot suojattiin ja pyrittiin tekemään hiontatyö mahdollisimman pölyttömästi käyttämällä festoolin hiomakonetta, joka oli kiinnitetty pölyimuriin. Kaapin oviaukkoja osastoitiin myös suojamuovilla.

Kaapinovet olivat 70-luvun muodin mukaisesti voimakkaan vihreät. Seuraava väri on seinien väristä hivenen vaaleampi sävy.

Vetimet irroitettiin ja ne uusitaan samalla, kun maalipinnat on uudistettu.






Kaapinovet pestiin ensin siten, että pumppupullolla suihkutettiin sumuna pesuainetta ovipinnalle ja pyyhittiin nukkaamattomalla kankaalla. Pesun jälkeen aloitettiin hionta hiomakoneella käyttäen nro 400 hiomapaperia. Ovipinnat oli aiemmin maalattu katalyyttimaalilla erittäin sileäksi mahdollisesti ruiskuttamalla tai valukoneella. Hionnan tarkoitus on saada kiilto pois aiemmasta maalipinnasta ja siten saada tarttuvampi pinta seuraavalle maalille.










Oven alareunat olivat turvonneet, koska niihin oli joutunut kosteutta. Ovilevy on valmistettu lastulevystä, joka turpoaa kosteuden vaikutuksesta. Turvonneet kohdat hiottiin ja ne kitataan pohjamaalauksen jälkeen pikasilotteella.

Maaleina käytetään furura aqua tartuntapohjamaalia, joka on sävytetty pintamaalin sävyyn ja pintamaaliksi on valittu furura aqua 40. Laakapintojen maalaus tehdään lyhytnukkaisella telalla ja siveltimellä maalataan ovien reunat.

Tässä vielä oven maalaustyöhön liittyviä käytännön vinkkejä:
Pinnan pesu ja erityisesti hionta on tosi tärkeää. Nykyisin on käteviä pesuaineita, joita ei tarvitse huuhtoa. laittaa vaan pumppupulloon ja sumuttaa pinnalle ja pyyhkii. Maalaamo olosuhteissa olisi fiksua pyyhkiä pinta ennen maalausta silikoninpoistoaineella (corapesu, pesuneste), jota saa automaalikaupoista. Se on hyvin syttyvä aine, joten ei kannata kipinöidä sen lähellä. Se haihtuu heti ja maalauksen voi aloittaa melko nopeasti. Haisee vain aivan kauhealle, joten pitää olla suojakäsineet ja aktiivihiilisuojain. Tällä aineella saadaan se etu, ettei tulevaan maaliin tule silikoonista aiheutuvaa hylkimisreaktiota. Jos pinnalla on silikonia, niin uusi maalipinta näyttää kuun pinnalta kraatereineen. 

Koneella hiottaessa kannattaa käyttää melko hienoa paperia esim. 240-320. Mitä suurempi numero sen hinompi paperi. Käsin hiottaessa paperin karkeus voisi olla 180. Jos kyseessä on katalyyttimaalipinta, eli se on aivan tasainen, niin silloin voisi hioa 240 paperilla. Hiomapapereissakin on eroja. Kannattaa valita joko hiomaverkko tai maalin välihiontaan sopivia papereita, nekin löytyvät parhaiten automaalikaupoista. Rautakaupoissa on usein vain yhtä laatua ja sekin liian karkeaa. Muotokohdat kannattaa himmentää harmaalla karhunkielellä (saa automaalikaupoista, josta voisi samalla hankkia hiomatuen, johon tarrapohjainen paperi tai verkko tarttuu suoraan kiinni). 

Jos tarkoitus on vaihtaa vetimet, niin silloin reijät on hyvä paikata kaksikomponenttikitillä missä on kovettaja mukana (sitä myydään esim puutäyte nimellä. samaa tuotetta on plastic padding), mikä sekoitetaan kittiosaan. Kittiä kannattaa sekoittaa vähän kerrallaan, sillä se kuivaa muutamassa minuutissa. Etu on se, että se ei kutistu ja voidaan heti kohta jatkaa töitä. Haittana on tosi paha liuottimen haju. 

Futura aqua on tarttunut hyvin myös katalyyttimaalipintaan, vaikka se on haastava pinta. Maaleja on eri kiiltoisia. Kiiltoarvo näkyy usein etiketissä, 20 on kalustemaaleista himmeämpiä ja 40 eniten käytetty ja 80 onkin sitten täyskiiltävä. Maalia kannattaa yleensä aina hivenen (pari korkillista) ohentaa vedellä, riippuu tietysti miten paksua se on ostettaessa. Kannattaa pyyhkiä purkin reuna rätillä, niin saa kannen hyvin kiinni. 

Ensin kannattaa maalata tartuntapohjamaalilla ja nykyisin on tullut markkinoille myös puupinnoille sopivia maaleja, jotka estävät uuteaineiden uimista maalin läpi, Uuteaineet aiheuttavat maalipinnan värjäytymistä ja joskus on tosi vaikeaa saada sitä estettyä. Sitä on koitettu estää oksalakalla ja nyt maalitehtaat ovat tuoneet markkinoille näitä "multistoppeja", jotka on tarkoitettu tämän ongelman poistamiseen. 

Tasaisten pintojen maalaus onnistuu parhaiten siihen tarkoitukseen tarkoitetulla lyhytnukkaisella telalla. Kannattaa muistaa aina maalauksen jälkeen pyörittää tela maaliin, niin ei kuiva taukojen aikana, voi toki muovipussin laittaa vielä päälle. 

Usein oven maalaus onnistuu kätevimmin, kun se on saranoillaan, eli paikoillaan. Silloin saa maalattua kerralla molemmat puolet ja ei tarvitse pyöritellä lattialla. Huom! Muista suojata lavuaarit ja muut tasopinnat. Saranat voi suojata teipillä, Toki märkä rätti kannattaa pitää aina taskussa. 

Iäkkäät maalarit suosittelevat aina liuotinohenteisia maaleja, kun ne ovat heille tutumpia, mutta vesiohenteinen Futura aqua on näyttänyt, että se toimii yhtä hyvin ja kestää. Siitä on niin paljon omakohtaisia kokemuksia. On vain pajon miellyttävämpi tehdä, kun ei haise ja välineet voi pestä vedellä, tosin kannattaa käyttää pensselinpesuainetta, niin ne saa vielä puhtaammaksi.