keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Opettaja maalausliikkeen matkassa

On ollut tosi opettavaista saada olla Itä-Suomen julkisivumaalaus Oy:n toimitusjohtaja Jukka Puharisen mukana katsomassa hänen ja yrityksen työntekijöiden päivittäistä arkea.Kun olen tullut maalausliikkeen hallille joka päivä klo. 6.50, niin siellä on ollut jo täysi työntohina päällä.
Autoja on lastattu ja käyty läpi päivän ohjelmaa työnjohtajan ja työntekijöiden kesken.

Hymynkare suupielessä on asiat sovittu.


Olen päässyt seuraamaan isojen uudis- ja saneeraustyömaiden arkea.Itä-Suomen Julkisivumaalaus Oy:n toimitusjohtaja Jukka Puharinen (vas) ja maalarimestari Matti Kainulainen neuvottelemassa ison maalaustyömaan maalausasioista.


Minut on otettu työkohteissa vastaan hyvin ystävällisesti työmaamestareiden, kuin maalareidenkin taholta.

Paljon olen tuttuja alalla toimivia henkilöitä tavannut viikon aikana. Olen ollut maalareiden kouluttajana 30 vuotta ja siinä olen kerinnyt olla ohjaamassa monta tällä hetkellä kentällä toimivaa maalaria. On toki näistä meidän maalariopiskelijoista kehittynyt matkan varrella isojen työmaiden rakennusinsinöörejäkin.

Olen ollut huomaavinani kunnioitusta minua kohtaan, johtunee siitä rehellisen antaumuksellisesta työstä ihmisten kehittämiseksi. Toki ammattikouluvaiheessa olevia opiskelijoita on tullut "kasvatettua" kunkin ajan tyylillä. Ei ole kyllä tullut vastaan ihmisiä, jotka olisivat sanoneet tai viestineet, että olisin aikojen saatossa hoitanut työni huonosti, tai kohdellut heitä epäoikeudenmukaisesti. Toki työelämäni varrella on joutunut laittamaan itsensä ja arvovaltansa peliin ihan kunnolla.

On ollut huojentavaa todeta, että suuria yllätyksiä tekniikoissa tai toimintatavoissa ei ole vastaan tullut. Oikeita asioita olemme opettaneet. Isoilla työmailla toimivien eri ammattialan työntekijöiden ja mestareiden yhteinen kommunikointi on tullut entistä suurempaan rooliin, kun halutaan tehdä asioita laadukkaasti ja tuottavasti.

Työmaiden eri vaiheiden aikataulutus on ensiarvoisen tärkeää, sillä jos työmaalla joudutaan siihen tilanteeseen, että maalarit tekevät työtä kaiken rojun keskellä, niin jotain on mennyt työmaan organisoinnissa ja aikataulujanan piirtämisessä pieleen rakennusliikkeen johdon puolelta. Siinä tilanteessa maalarit koittavat selviytyä parhaalla mahdollisella tavalla. Onneksi ja toivottavasti nämä tilanteet ovat harvojen työmailla toimivien maalareiden ja maalausurakoitsijoiden ongelmana. Maalarit ovat kuitenkin sopeutuvaista väkeä ja huoneistoista tulee kuitenkin lopulta ihan toimivia ja hyvän näköisiä, vaikka työolosuhteet eivät aina ole niin hyvät kuin haluaisi.

Ihan huikeaa antia on ollut se, että 30 vuotta pintakäsittelyalalla ollut yrittäjä ja -opettaja ovat saaneet arjen keskellä keskustella viikon ajan pintakäsittelyalan koulutuksesta ja työelämään liittyvistä asioista.