sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Punamultamaalin keittäminen

Keitin eilen maalarimestarin perinteistä punamultamaalia.Olen kertonut siitä aiemminkin, mutta kerrataan vielä, kun se on monelle juuri nyt ajankohtaista. Minulla on sen verran iso keittoastia, että siihen mahtuu 270 litraa vettä. Kun lämmin vesi oli saatu kannettua 20 litran astioilla keittokattilaan, niin laitoin sinne natriumbensoaattia veteen sekoitettuna ehken 2kg. Kyseinen aine auttaa siinä, ettei maali homehdu astiaan, sekä näin saadaan maalille säilytys- ja käyttöaikaa.

Veteen voi alkuvaiheessa lisätä myös rautasulfaatit 12 kg.

Kun vesi oli lähellä kiehumislämpötilaa, niin aloimme ripotella ruisjauhoja lävikkösiivilän läpi. Ruisjauhoja laitettiin 21 kg. On hyvä laittaa jauhot pikkuhiljaa, niin ne eivät pakkuunnu. Jauhojen ripotteluvaiheessa pitää veden pintaa heilutella melalla edestakaisin, että jauho kastuu nopeasti. Ostaessani jauhoja huomasin, että Lidlissä olisi saanut ruisjauhot kilonpusseissa 79 centtiä kilo, kun isommissa pusseissa se oli Tokmannilla 90 centtiä kilo ja kilonpusseissa 1,19 €.

Kun olin keitellyt ruisjauholiisteriä tunnin verran, niin lisäsin keitokseen pellavaöljyvernissaa 10 litraa. Tässäkin vaiheessa on hyvä heilutella nesteen pintaa, kun öljy lorotellaan nesteen sekaan. Näin se ei jää kellumaan pinnalle.

Taasen keitellään tunti ja sekoitellaan keitosta silloin tällöin pohjasta pinnalle päin melalla nostellen.

Tunnin sekoittelun jälkeen ripotellaan pigmentit kauhalla joukkoon. Laitoin sekaan 50kg Hangon värin punmulta extra pigmenttiä, eli tummemman punaista värijauhetta. Italianpunainen on oranssimman punainen sävyltään. Sitten vielä annetaan maalin muhia tunnin verran aika-ajoin sekoitellen.

Aloitetaan purkitus ja ei muuta kuin maalaamaan.

Maalia sanotaan myös lietemaaliksi. Maali soveltuu maalaamattomille ja punamultamaalilla maalatuille sahalautapinnoille. Maali on niin peittävää, että maalaus tehdään vain kerran.
Kannattaa katsoa, ettei maalattavassa puupinnassa ole mustia pisteitä, eli hometta. Jos on, niin ne on pestävä vedellä ohennetulla kloriitilla pois, muuten home jatkaa kasvuaan maalipinnalla.

Valkoiseksi maalattaville pinnoille ei kannata punamultamaalia loiskutella, sillä ne kohdat kellastuvat valkoisen maalin alta.

Lopuksi on mainittava, että tällä ohjeella tehdystä maalista ei ole koskaan tullut reklamaatioita, jos sellaiseksi ei katsota valkoista härmettä, jota uudelle maalipinnalle saattaa hellekesinä tulla. Sekin peseytyy syksyn vesisateissa pois. Toki jos haluaa poistaa sen aiemmin, niin kevyt kastelu puutarhaletkun sumulla poistaa tämän rautasulfaatin tekemän suolahärmeen.