tiistai 5. syyskuuta 2017

Keinutuolin maalaus ja kultaus

Pohjois-Karjalan ammattiopistossa Joensuussa koulutamme pintakäsittelyalalla maalareita jotka toimivat pääosin rakennusmaalaustöissä. Opiskelijoilla on kuitenkin mahdollisuus valita myös erikoistöitä ammatillisiksi valinnaisiksi opinnoiksi. Nyt on menossa muutamalla opiskelijalla koristemaalaus tutkinnonosa.


Tänään on mielenkiintoinen kultaus- kokeilu käynnissä. Sillä testaamme miten kultaus onnistuu keinutuolin hartialautaan. Ei ole tuon tyylistä työtä tullut juuri tehtyä, joten voidaan puhua kokeilusta.


Keinutuoli oli petsattu ja lakattu. Asiakas halusi muuttaa pintakäsittelyn peittäväksi valkoiseksi maaliksi. Nyt keinu on pesty, hiottu koneella viimeistellen käsin. Muotopinnoilta on lakkapinta hyvä himmentää ns. karhunkielellä. Tuoli ruiskumalattiin Teknos Oy:n furura aqua 40 maalilla. Sävy on ns. puusepänvalkoinen (sävynumero: NCS S 0502-Y) .


Tuolin hartialautaan suunniteltiin koristemaalauskuvio käyttäen apuna mallikirjaa. Kuultopaperille piirretty kuvio on siirretty lyijykynäpiirroksena maalattavalle pinnalle. Kuvio siirtyi, kun paperin lyijykynäpiirros oli maalipintaa vasten.


Seuravaksi on tarkoitus käsitellä kuviokohdat kultaukseen käytettävällä mixtionilla, käyttäen teräväkärkistä koristemaalaussivellintä.



Kuultopaperi kannattaa leikata maalattavan
pinnan muotoon, niin hahmottaa paremmin minkälainen koriste siihen sopii ja mihin kohti.














Mixtionin kuivuttua n. 30 minuuttia aloitettiin kultaaminen. Käytimme lehtikultaa. Lehtikultalevyt tarttuivat mixtionilla maalattuihin kohtiin.

Kipsiesineiden kultaamisessa käytetään paljon myös ns. lyöntimetalleja.

Kullatusta koristekuviosta heijastunut valo korostaa entisestään kuvion arvokkuutta.

Kultaajan työ on myös hyvin arvostettu käsityöammatti.