sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Aidan maalaus

Asuntoa rajaava aita on hyvin vaativa maalauskohde, sillä se joutuu armottomasti Suomen neljän vuodenajan armoille.  Tänä kesänä ei ole satanut juuri lainkaan ja siten ilma on ollut omalla tavallaan hyvä maalauksen kannalta, sillä puu on ainakin kuivaa. Helle ei kuitenkaan ole aivan maalin valmistajan suosittelema optimikeli. Puolipilvinen sää olisi paras maalarin kannalta ja maalin tasapainoisen kuivamisen takia. Sellaista ei aina ole saatavilla, joten kannattaa kiertää varjoisia puolia jos se vain suinkin on mahdollista.

Tässä kohteessa aiempi aita oli lahonnut. Asiakas kyseli, että mikä aine suojelisi puuta siten ettei se niin nopeasti tuhoutuisi. Mietin että eihän siihen ole helppo vastata, kun aita seisoo lunta vasten ja on aina sään armoilla ilman räystäitä. Päädyin kuitenkin Tikkurilan uusimpaan tuotteeseen, jolle luvataan pitempää säänketoa.


Lappeenrannan K-raudassa oli asiantunteva henkilökunta. Kuvassa oleva myyjä sävytti Valtti Plus Keston Mallas 5162 sävyiseksi.Olisi fiksua käsitellä puutavara ennen rakenteiden kasaamista. Nyt aita oli jo tehty, joten ei aivan helpoin työ kuultokäsittelyaineella työstettäessä.

Maalituotteen ohjeisiin kannattaa keskittyä. Lukea maaliastian etiketti ja katsoa maalinvalmistajien ohjeet kirjallisena, sekä esittelyvideoiden muodossa. Näin jää moni moka tekemättä ja muistuu sellaisia asioita mieleen, jotka ovat jo hiukan unohtuneet. 

Harjasin aidan laudat pölyharjalla ja pohjustin laudat Valtti Plus Base nimisellä pohjustella. Tämä tuote hidastaa kosteuden imeytymistä sekä home-, sinistäjä- ja lahottajasienten leviämistä.

Kuultokäsittelytyöhön kannttaa valita siihen sopivat siveltimet. Halvimmissa siveltimissä harjaslaatu on sopimaton ja niitäkin valitettavan vähän. Siispä maalarimestarin neuvo, älä säästä työvälineitä ostaessa. Minä olen noudattanut isäni neuvoa: "köyhän ei kannata ostaa halpaa".Valtti Plus Base tuotteeseen on laitettu sininen sävy, jonka tarkoitus on sävyttää pintaa sen verran että maalari näkee onko kaikki kohdat käsitelty kyseisellä tuotteella. Aika herkästi unohtuu joku kohta käsittelemättä, mutta onneksi tuote kertoo asiasta silmäillessä käsiteltyä kohdetta.

Pohjustetta levitetään sen verran minkä puu jaksaa imeä. Täytyy muistaa käsitellä myös laudan päät.


Pohjusteen annoin kuivaa 24h. Seuraavan käsittelyn tein Valtti Plus Kesto tuotteella.Kuultokäsittelytuotteen käytössä on oltava huolellinen ja siveltävä viimeinen veto päästä päähän, sillä siveltimen vedot jäävät osin näkyviin.
Sively toki tehdäänkin sen takia aina puunsyyn mukaisesti.

Kuultokäsittelytuotteella tulee lauta tai hirsi käsitellä siten, että ei jää jatkoksia. Tämä onnistuu parhaiten, kun sivelee laudat aina päästä päähän edeten. On muistettava seurata myös aiemmin käsittelemiään kohtia, että kerkiää pyyhkäistä laudan raoista valumaan jääneet norojäljet pois siveltimellä.