torstai 24. toukokuuta 2018

Kansanomaista koristemaalausta

Kansanomaista koristemaalausta on perinteisesti opetettu maalariksi opiskeleville. Nykyisinkin se on mahdollista, jos valitsee koristemaalaus nimisen tutkinnon osan. Kansanomaisia koristeita on maalattu käsivaraisesti siveltimellä kapioarkkuihin, kaappikelloihin ja kulmakaappeihin. Kapioarkut olivat ensimmäisiä huonekaluja joita koristeltiin. Arkun sisäkanteen maalattiin koristeet, vuosilukuja ja omistuskirjaimia. Toki koristeita on käytetty laajemminkin eri esineistöjä elävöittämään.


Pintakäsittelyalalla opiskeleva Heli Pisto piirsi ensin koristeornamentin paperille mallikuvan mukaisesti ja teki siihen värisuunnitelman puuväreillä.

Nyt harjoitellaan sivellintekniikkaa maalaamalla lehtikuvioita. Lehti tulee saada maalattua ns. kertavedolla, eikä värittämällä. Siveltimen vedot tulevat näkyviin myöhemmin esim. esinettä patinoidessa, joten ne tulee olla muodonmukaisesti maalattuja.




Koristeet antavat esineelle yksilöllisen vivahteen.
Pieni vanha kaappi näyttää nyt oikein kansanomaisen kauniilta.

Tämä kaappi ennallistettiin säilyttämällä entiset koristemaalaukset ja sävyt. Käytimme kylläkin vesiohenteisia nykyaikaisia maaleja. Jos kyse olisi historiallisesti arvokkaasta esineestä tulisi maaliaineiden olla samankaltaisia kuin aiemmat tuotteet ovat olleet.