lauantai 17. elokuuta 2019

Räsymatto maaleilla kuistin lattiaan.


Sain tilauksen räsymatolta näyttävän maalauksen tekemisestä talon kuistin lattiaan.

Tämä oli vielä siitä jännittävä tilaus, kun se tulisi yllätyksenä työn tilanneen miehen vaimolle.

Minä kyllä sanoin, että oletko nyt aivan varma ottaessasi sen riskin, jos vaimo ei pidä minun valitsemista väreistä.

Sain kaikesta peloittelustani huolimatta vapaat kädet toteuttaa räsymattomaalauksen heidän kesäasunnon kuistille.

Tässä arvelutti sekin, että kuistin lattialankut oli edellisenä kesänä öljytty Tikkurilan terassiöljyllä. Tuote on hyvä, mutta miten sen päällä saadaan pysymään peittomaali ja mikä maali olisi sellainen, millä olisi mahdollisuudet kiinnittyä tähän alustaan.

Päädyimme Tikkurilan edustaja Aki Aaltosen kanssa siihen tulokseen, että käytän liuotinohenteista Betolux nimistä maalia.

Aloitin työn pohtimalla, että minkä kokoinen matto tähän tilaan sopisi ja jos sen saisi valokatteen alle se olisi paras ratkaisu. Lisäksi täytyi miettiä, missä sijaitsee pöydät ja tuolit.

Päädyin siihen tulokseen maalauksen kestävyyttä ajatellen, että varmuuden vuoksi hion öljyn pois pölyimuriin kiinnitetyllä hiomakoneella.

Seiraavaksi suunnittelin "räsymaton" kuviot ja värit, sekä niiden paikat. Koitin miettiä myös mikä olisi työnopeus huomioiden järkevää. Teippasin ensimmäiset viivat ja tein ne hiukan leveämmäksi kuin seuraavat, ettei jää väleihin maalamattomia kohtia. Käytin sinisiä UV-valon ketäviä teippejä. Tavallinen maalarinteippi ei sovellu, sillä auringonvalon ja lämmön vaikutuksesta sitä ei saa irti, kun sen liima sulaa alustaan kiinni.

Teippauksen jälkeen tiivistin rajat vielä kynnellä painellen. Maalauksen tein pienillä kalustemaalaukseen sopivilla teloilla kahteen kertaan märkää märälle. Eli ensin yhteen kertaan ja hiukan maalin sitkistyttyä uudelleen.

Seuraavana päivänä teippasin maalatut kohdat umpeen ja uusien viivojen maalaus.Vielä laitoin muutaman kapeamman viivan, että matto ei olisi niin yksitoikkoisen näköinen.

Keltaisen ja mustan värin liitto antoi terävyyttä kokonaisuuteen.

Hapsut maalasin kotini räsymaton hapsujen mukaisesti, käsivaraisesti teräväkärkisellä koristemaalaussiveltimellä.