maanantai 4. toukokuuta 2020

Puujulkisivun huoltomaalaus öljymaalilla


Maalin tunnistaminen

Öljymaalin tunnistat siitä, että sen irronnut maalikalvo on niin kova, ettei se taivu vaan rapsahtaa heti poikki. Lateksimaalin kalvo taipuu ja on joustava.

Seinäpinnat

Vaihda lahonneet laudat.
Lyö koholla olevat naulat vasaralla syvemmälle.
Pese maalipinta homeenpoistoliuoksella ohjeen mukaan. Ohennettu (1:3) Tikkurila Oyj:n homeenpoistoliemi ruiskutetaan reppuruiskulla ja annetaan vaikuttaa n. 30 minuuttia (joutuu kastelemaan useamman kerran), sitten harjataan ja huuhdotaan.
Poista irtonaiset maalit ja oksan pihkakohdat raapparaudalla.
Maalaa naulanpäät talon maalinsävyä lähimmällä ruosteenestomaalilla.

Suojaukset
Suojaa terassin lattiat ja muista, ettet kuljeta maalia kengissä kivetyksille. Muista suojata myös ikkunapellit ja kivijalka aina siitä kohti, missä teet maalausta. Ei pahenna, jos suojaat ikkuna-aukon ohkaisella muovilla siitä kohti mistä maalaat. Muista suojata myös kuistin kattopinnat niiden päältä seinäpintaa maalatessa.

Sekoita öljymaali (sävy valitaan vertaamalla värikartan sävyä seinäsävyyn) hyvin ja aloita työ maalaamalla räystään alusia. Sitten maalaa seinäpinnat muutama lauta päästä päähän, ettei jää rajoja. Maalaus aloitetaan yleensä ylhäältä alas päin edeten. 

Öljymaali on liuotinohenteinen, joten joudut hankaamaan maalin tiukasti lautaan kiinni. Jos jää hyvin paksuja kerroksia, maalipinta saattaa rypistyä. Käytä suojalaseja ja hanskoja. Jos on mahdottoman sitkeä levittää, ohenna hiukan maalia öljymaalin ohenteella tai tärpätillä.

Öljymaali haalistuu auringonvalossa ajan kanssa. Tämä voi aheuttaa erikoisia sävyn muuntumisia erityisesti viininpunaisissa sävyissä, niistä saattaa tulla vuosien saatossa marjapuuron punaisia.

Ikkunanpuitteet

Pese puupinnat homeenpoistoliuokoksella ohjeen mukaan. Hio puitteiden puuosat n:o 150 hiomapaperilla puunsyyn suuntaisesti. Ole varovainen ja suojaa sormella hiomapaperia, ettei se osu ikkunalasille, sillä muuten lasiin tulee naarmuja. 

Maalatessa on fiksua aukaista ikkuna ja pitää yön yli raollaan (jos ei ole mahdoton myrsky) muuten ikkunapuitteet liimautuvat kiinni
Rajoita ikkunapuitteita maalatessa siveltimellä käsivaraisesti lasia vasten, älä käytä teippiä.