sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Kannattaako ulkokalusteet lakata?

Siinäpä vasta kysymys. Tähän voisin vastata sillä kokemuksella mikä minulla on, että ei.

No tämäkään ei ole ainut totuus tässä asiassa, sillä jos ulkona olevat kalusteet säilytetään katetulla terassilla, niin kyllä lakatut pinnat pysyvät suhteellisen hyvänä. Jos taasen lakattuun puupintaan pääsee paistamaan aurinko esteettä ja vesi/lumi seisoo pinnalla, niin lakalla ei ole mahdollisuutta pysyä siistinä.


Yksinkertaistetusti voisi sanoa, että puuta ei saa pysymään uuden puun näköisenä niissä paikoissa, joissa se joutuu sään armoille, ellei ole valmis sijoittamaan aineisiin ja työhön paljon rahaa, sekä aikaa. Värittömät kalvoa muodostavat aineet ovat hyvin lyhytikäisiä, jos niitä ei käsitellä uutena riittävän monta ketaa ja niitä ei uusita riittävän tiheässä tahdissa. On myös varmistettava, että puu on ja pysyy aina kuivana pintakäsittelyaineen alla.

Auringonvalo nukkaannuttaa puupintaa ja irroittaa lakkakalvon pois. Lakkapinta on uusittava vuosittain ja kalusteet on talvisin säilytettävä sisätiloissa, silloin lakkapinalla on mahdollisuus kestää. Vesi ei saa päästä lakkakalvon väliin mistään kohtaa, muuten puupinta tummuu tai harmaantuu ja lakkapinta irtoaa.

Olen monesti ihmetellyt, miksi esim. airot lakataan, vaikka niissä ei juuri pysty lakka pysymään. Harva meistä malttaa huoltaa niitä vuosittain ja pitää lakkakalvon riittävän paksuna, sekä tiiviinä.

On kuitenkin olemassa vanhoja kauniita lakattuja puuveneitä, miten se on mahdollista? 

Jos kuitenkin päätät lakata ulkona olevia puuosia, niin kannattaa käyttää ns. venelakkoja ja tutustua valmistajien ohjeisiin.

Tässä Tikkurila Coatings veneen pintakäsittelyopas.

Tällaiselta näyttävät uutena kauniin lakkakalvon omaavat airot kahden vuoden säärasituksen jälkeen, kun niitä ei ole huollettu riittävästi. kts. alla olevat kuvat.


.

Eihän nämä kuvat paljon mieltä ylennä.