torstai 1. lokakuuta 2015

Vastuullisuus

Mikä erottaa huippuammattilaisen keskimääräisestä tekijästä? Huippuosaajan merkki on mm.vastuullisuus. No mitä se sitten pitää sisällään?

Vastuullisuus on esimerkiksi sitä, että hoitaa asiat ja työt loppuun asti. Tekee luvatut asiat, niin kuin ne on sovittu. Kun purkaa seinän, niin huolehtii jätteistä asianmukaisesti ja tekee kaikki työt siten ettei muiden enää tarvitse mennä korjaamaan, raivaamaan tai etsimään työkaluja ja koneita toisen jäljiltä.

Eräs työnantaja kertoi asioiden loppuun saattamisesta ja vastuullisuudesta hyvän yksinkertaisen esimerkin, että jos sytyttää valot tullessaan, niin lähtiessä ne myös itse sammuttaa... sama koskee myös ikkunoita "jos aukaiset ikkunan, niin huolehdit sen myös kiinni päivän päätteeksi.

Hyvä tapa vastuullisuuden pohtimisessa on miettiä omaa toimintaa siten, että jos kaikki toimii niin kuin minä, niin onko asiat silloin ok. Jos minä en vie tavaroita paikoilleen tai siivoa työpistettäni, niin sitten kun kaikki jättävät palauttamatta työkalut tai siivoamatta työpisteensä, niin mikä on lopputulos?

Jos minä antaisin itselleni luvan myöhästyä, niin silloin kaikki saisivat myöhästyä, niin kuinka toimiva työyhteisö sellainen on?

Kuinka kauan sellainen maalausliike saa töitä ja voi työllistää ihmisiä, jos sen työntekijät eivät ilmoittaisi poissaoloistaan työnantajalle, ja tai asiakkaalle hyvissä ajoin ennen työvuoron alkua? Jos kaikki työntekijät olisivat poissa vähän väliä, niin miten yrityksen urakat valmistuisivat sovituissa aikatauluissa?

TEHTÄVÄ: Voit tehdä päässälaskuharjoituksen. Kuvitellaan, että työntekijä käyttää yhden tunnin päivässä tupakointiin, kännykän räpläämiseen tai muuten vain ajaa "koneet alas" liian aikaisin ajatellen, ettei kannata enää aloittaa uutta työvaihetta, niin paljonko 20 työntekijän maalausliike menettää rahaa kyseisellä toiminnalla kuukaudessa, jos yrityksen laskutustunti on esim. 40€/h? Mitä muuta sillä menetetyllä rahalla yritys voisi tehdä?

Alla olevassa kuvassa näkyy vastuullisuus opiskelijoilta, jotka lainasivat kynän ja kumin opettajalta. Kohteliaasti palauttivat ja tiedottivat asiasta :) Tuli ihan hyvä mieli lehtorille noin ystävällisestä eleestä.
















Vastuullisuutta on myös tiedottaa ajoissa asioista työnantajan, kuin asiakkaankin suuntaan.