perjantai 8. huhtikuuta 2016

Ylitasoitus on ammattilaisen työtä

Joskus on tarvetta tasoittaa katto tai seinäpinta kokonaan, silloin puhutaan ylitasoituksesta. Usein puhekielessä kittaus, siloitus ja tasoitus menevät ihan sulassa sovussa sekaisin.

Kittauksella tarkoitetaan ovenkarmeissa, ovien ikkunapuitteissa ja huonekaluissa olevia syvempia koloja (yli millin syvyisiä koloja). Siloituksella taasen täytetään alle millin syvyisiä koloja ja naarmuja. Tasoittamisesta puhutaan silloin, kun katto-, seinä- ja lattiapinnoista tehdään tasaisempia jollain tasoitteella. Tasoitus tai siloitustyötä voidaan tehdä osittain- tai yli koko pinnan.

Kipsilevyseinässä olevat saumat tasoitetaan ja nauhoitetaan. On hyvin vaikea saada saumoista täysin huomaamattomia. Jos seinään kiinnitetään valo, niin saattaa olla että saumat näkyvät liian häiritsevästi. Tätä maalausliikkeet saattavat välttää tasoittamalla seinät yli tasoituskonetta apuna käyttäen, vaikka sitä ei olisi tilattukaan.

Moni on kyllästynyt lasikuitutapetin pintakuviointiin ja haluaa sen tasaiseksi. Sen tasoittaminen onnistuu ilman tasoitekonettakin esim. telattavilla tasoitteella. Tasoite nimensä mukaisesti telataan paksulla telalla seinään ja tasoitetaan joko liipalla, ja/tai teräslastalla.Ylitasoitus ja erityisesti liipan käyttö vaatii harjoittelua ja siten se koetaankin ammattilaisten työksi. Tasoitetyö on yksi pintakäsittelyalaan kuuluvista valinnaisista opinnoista.

Tasoitetyöhön voi erikoistua myös työelämässä.

Reetta on käynyt tasoitemiesten opissa myös Pro-Pinnoitus Oy:n http://www.pro-pinnoitus.fi/  uudisrakennuskohteessa.