perjantai 3. toukokuuta 2013

Ikkunapuitteiden maalaus

Ikkunapuiteet on perinteisesti maalattu sisäosiltaan alkydimaalilla ja ulkopuolelta öljymaalilla. Usein sen päälle on keritty maalata jo lateksimaalillakin.


Nämä ikkunapuitteet on maalattu vinhalla. Teknoksella on nordica niminen puupinnoille sopiva maali. Puusepänvalkoinen sävy sopii hyvin juhannusruusun sävyyn.


Vanha lakkabensaohenteinen alkydimaali kuivaa vanhetessaan todella kovaksi, joten se on himmennettävä hyvin hiomapaperilla ennen kuin päästään maalaustöihin. Mainoksissa nämä ns.esikäsittelytyöt jäävät vähemmälle huomiolle.

Puite tulee ensin pestä maalipesutiivistevedellä ja huuhdottava hyvin, joskin nykyisin löytyy tuotteita joita ei tarvitse huuhtoa.

Kosteaa puupintaa ei voi maalata, joten pesun jälkeen on kuivamiselle varattava aikaa. Jos pinnalla on hometta, eli mustia koholla olevia pisteitä, niin ne on eliminoitava kloriitilla tai homepesuliuoksella. Käyteyin vaikuttava aine on hypokloriitiliuos.

Irtonaiset maalit tulee raapata kaavinraudalla ja hiomapaperilla. Hiontatyössä tulee huomioida, ettei hio lasiin naarmuja. Kun hiot lasin ja puitteen rajapintaa, niin pidä pikkurilliä lasin pintaa vasten ja säätele hiomapaperin ja lasin väli siten, että paperi ei osu lasille naarmuttaen sitä. Hiontaan sopii karkeudeltaan 150 tai 180 numeroinen hiomapaperi tai -verkko.

Ikkunapuitteita voi nykyisin maalata myös vesiohenteisilla tuotteilla ja uusimmat maalityypit eivät vaadi edes pohjamaalia.Tikkurilan Unica Akva käy sisä- ja ulkopinnalle ja ei vaadi erillistä pohjamaalia, jos aiempi pintamaali ei ole mennyt puhki.

Ulkopokan esikäsittely vaatii usein aiemman pintakäsittelyaineen poiston kokonaan, joten silloin joudutaan puupinta pohjustamaan. On muistettava ruostesuojata naulan päät ja metalliosat, sillä ruoste tulee nopeasti uuden maalauksen läpi.

Sisäpinnalla olevia koloja voi kitata pikasiloitteella, mutta ikkunakarmin ja ulkopuolella olevien pintojen kittausta tulee välttää. Jos kittaustyö on välttämätön, niin sitten kittaustyöhön voi käyttää öljymaalipinnoilla öljykittiä ja vesiohenteisilla maalipinnoilla esim. presto ikkunakittiä.

Öljypohjaista ikkunakittiä ei koskaan tule laittaa maalaamattomalle puulle, sillä puu imee öljyn kitistä ja kitti karisee ennen aikojaan.

Pohjamaalaa lasitusura ennen lasitusta, jos käytät perinteistä öljykittiä.

Sisäpuolen voi maalata vesiohenteisella kalustemaalilla esim. futura aqualla tai em. Unica akvalla.

Maalari Henna Otronen maalaamassa ikkunapuitteita


Ulkopuolen maalaus on tehtävä säärasituksen kestävällä maalilla. Vesiohenteisista maaleista kyseiseen pintaan sopii mm. Futura aqua 40 (ei alempien kiiltoryhmien tuotteet) ja Unica Akva.

Ikkunalasin ja pokan rajapinta maalataan siten, että ikkunlasille tulee maalia 2 mm. Tällä pyritään siihen, että veden pääsy lasin ja pokan väliin hidastuisi.

Ikkunapuitteiden kunnostukseen liittyviä videolinkkejä:

Video 1.  Ikkunapuitteiden kunnostus ja maalaus öljymaalilla.

Video 2. Tikkurila OYJ:n ikkunapuitteiden maalausohje.

Video 3. Teknos Oy:n ikkunapuitteiden maalausohje.