perjantai 24. toukokuuta 2013

Pihapiirin puupintojen huoltomaalaustyöt

Minun silmää on häirinnyt tallin ikkunat ja ratsastuskentän portti, joita en ollut vielä kerinnyt maalata.

Ikkunapuitteet eivät ole enää ihan moitteettomassa kunnossa, kun ikkunalistat on hapertuneet  ja maali oli hilseillyt osittain pois. Edellinen ikkunoita kunnostanut henkilö oli maalannut ikkunapuitteet samalla punamultamaalilla, kuin seinätkin.

Punamultamaali ei ole erityisesti ikkunapuitteisiin sopiva maali. Ikkunapuitteet on yleensä ennen vanhaan maalattu öljymaalilla. Öljymaaleissakin on eroja. Myytävänä on ihka perinteisiä ja sitten alkydiöljymaaleja.

Nyt valitsin maaliksi vesiohenteisen peittävän suojan. Eu säädösten myötä puunsuojaksi ei saa sanoa, ennen kuin maalitehdas on tarkastuttanut tuotteen luvan varaisella tutkimuslaitoksella. Tämä operaatio maksaa 50 000 euroa. Puunsuojanimityksiä on korvattu suoja ja kuullote nimityksellä ja näin vältytty kalliilta "sertifikaatilta".

Ensin poistin vanhan pölyyntyneen maalin ikkunapuitteista teräsharjalla ja hiomapaperilla (numero 80). Samalla hioin harmaantuneeksi nukkantuneen puupinnan pois. Lateksimaalit eivät kestä nukkaantuneessa puupinnassa, vaikka toisin kuvitellaan.

Harmaantunut puupinta tulee harjata teräsharjalla tai hioa, että nukkaantunut pinta saadaan pois ja maali tarttuu siten paremmin.
Hionnan jälkeen ruosteiset naulat ja muut metalliosat maalasin ruosteenestomaalilla, sillä ruoste tulee uuden maalin läpi melko nopeasti.

Ruostesuojamaaleja on monen sävyisiä, tässä on käytetty harmaata maalia. Paremmin olisi käynyt valkoinen maali, kun pintamaalikin on valkoinen.

Kun ruostesuojamaali ei ollut saman väristä kuin tuleva pintamaali, niin nämä kohdat oli paikkamaalattava ennakkoon, että pintamaali peitti harmaan sävyn.

Ikkunapuitteet maaltaan siten, että mustat raot peittyy ja lasin ja pokan rako täytyy maalilla. Ikkunoita voi toki tiivistää ikkunakitillä. Kauppoihin on tullut uusi ikkunakitti, joka on akryylimassan tyyppinen tuubikitti.

Maalin sävyksi valitsin ns. puusepänvalkoisen, joka on kerman sävyn tyyppinen hivenen kellahtava valkoinen. Maalarinvalkoiseksi nimetty sävy on hivenen enemmän siniharmahtavan valkoinen.

Valmis puusepänvalkoinen ikkunanpuite.

Ikkunapuitteita maalattaessa tulee huolehtia, ettei pokan ja karmin väliin mene maalia. On turhan usein käynyt niin, että ikkunapuite liimautuu kiinni ja sen aukaiseminen vaatii voimakeinoja.

Jos ikkunapuitteiden väliin on mennyt maalia, niin se tulee aukaista esim. teräslastalla.

Huoltomaalasin myös tallin päädyn harjalla olevan vuorilaudan. Tein työn jatkovartta apuna käyttäen.

Jatkovaren päähän on olemassa työkalunpidike, millä saa kiinnitettyä esim. teräsharjan.

Laadukkaammat ulkomaalisiveltimet on mahdollista kiinnittää jatkovarteen.