torstai 4. huhtikuuta 2013

Ammattina maalari

HELPPOA JA NOPEAA
Se on aivan totta. Kun osaa ammattinsa, siitähän suorastaan nauttii… voisiko kirurgin työkään olla helpompaa, kun sen hallitsee, no nyt olen väärä ihminen ehken kommentoimaan kirurgin hommia, mutta otin sen vertauskuvaksi,  että kaikki provosoituvat  huomaamaan, mitä tarkoitin.

Helppoa ja nopeaa, juuri näin on maalarin töitä aina mainostettu. Se ei todellakaan ole nostanut ammattikunnan arvostusta. Eräskin insinööri tuumi, että eikö sitä nyt opi vähän vähemmälläkin lautaa maalaamaan, pitääkö siihen nyt ihan kouluja käydä.

Meillä on tapana olla erittäin viisaita juuri niissä asioissa joita emme tunne kuin pintapuolin. En nyt tarkoita että maalaustyöt mitään rakettitiedettä olisivat, mutta monen moista pientä kikkaa on tullut opittua ja paljon olen muilta kuullut. Näitä ajattelin teille viestiä ja pitää teitä ajan tasalla ja samalla haastaa pohtimaan asioita.

Ihan aluksi haluan sanoa, että kaikki mitä kerromme, eivät todellakaan ole ainoita totuuksia käsiteltävistä aiheista.

Toimin tämän blokin päätoimittajana. Olen maalarimestari ja toiminut maalarikokelaiden ammatinopettajana noin 30 vuotta, toiminut alan tehtävissä yksityisesti ja yrityksissä.  Se on tuonut mahdollisuuden tutustua alan teoriaan ja käytäntöön.

AIVOJA KUTITTAVAA HUPIA
Olen huomannut, että mitä enemmän perehdyn asioihin sen monimutkaisemmiksi ne muuttuvat. Tästä johtuu, että asioihin joutuu ottamaan aika pitkät juonnot. Kun uudet ihmiset tulevat alalle, he ovat usein melko ehdottomia kannoissaan toimien siten melko mustavalkoisesti.  Mitä enemmän asioista tietää, huomaa että aika paljon on tietämättä. Huomaa asioiden monisäikeisyyden ja laajuuden, sekä mitkä kaikki asiat vaikuttavat kaikkeen.

Ei se helppo ole luopua Joulupukki-illuusiostakaan. Vähän sama tunne tulee kun huomaa ettei kaikki asiat taida ollakaan niin musta-valkoisia ja yksioikoisia, kuin on luullut. Kun shokista selviytyy, niin avautuu aivan uusi maailma, missä oppii kyseenalaistamaan asioita ja yhdistelemään tietoa. Se jos mikä on aivoja kutittavaa hupia.

Toki jo se että oppii hyväksymään oman ammatillisen haavoittuvuutensa ja sen ettei aina tarvitse esittää kaiken osaavaa ja tietävää on melko avartavaa. Näin uskaltautuu ja oppii kuuntelemaan muita herkällä korvalla ja argumentoimaan niitä oman osaamisen kautta. Täytyy uskaltaa olla myös väärässä ja vaihtaa aiempia kantojaan. Näin kaikki hyötyvät ja ala kehittyy.

www.pkky.fi/amojtk