perjantai 26. huhtikuuta 2013

Ei mitään hajua maalaamisesta

On vanha sanonta, että "luulo ei ole tiedon väärti". Moni luulee vieläkin, että maalarin työssä joutuu haistelemman liuottimia päivät pitkät. Se ei enää pidä paikkaansa. Rakennusmaalaustyössä  lähestulkoon kaikki maalaustyöt voidaan tehdä vesiohenteisilla tuotteilla.

Se miksi vielä osa maalareista valitsee kaupan hyllyltä liuotinohenteisia tuotteita johtuu usein siitä, että on niin turvallista pitäytyä opetelluissa tuotteissa. Vesiohenteisella tuotteella maalattaessa on hivenen eri tekniikka ja maalaustyövälineet.

Vesiohenteiset maalit liukuvat ja tasoittuvat parhaiten siveltimillä, joissa on keinokuituharjakset. Liuotinohenteisilla maaleilla maalattaessa käytettiin luonnonkarvasiveltimiä.

Vesiohenteiset kalustemaalit ovat kehittyneet hurjasti, niiden maalausominaisuudet ovat jo erittäin hyvällä tasolla. Ennen käytettiin kalusteiden ja ovien maalaamisessa lakkabensaohenteisia alkydimaaleja. Ne toimivat hyvin ja olivat erittäin kestäviä. Eu- säännösten myötä niiden koostumusta on jouduttu muuttamaan ja siten kuivumisominaisuudet ovat heikentyneet. Ikkunan pokia maalattaessa on ikkunoita pidettävä auki monta päivää, ennen kuin ne uskaltaa sulkea. Tämä on aiheuttanut sen, että pinttyneimmätkin alkydimaalien käyttäjät siirtyvät vesiohenteisiin tuotteisiin, jotka nekin voivat kyllä olla alkydimaaleja. Mikään ei ole kuin ennen. Öljymaalit oli aina tärpättiohenteisia, mutta nyt tämänkin sideaineryhmän tuotteista löytyy vesiohenteiset tuotteet. Kemistit ovat kekseliästä väkeä.

Väliovien maalaus ruiskuttamalla onnistuu kaksikomponenttisten liuotinohenteisten katalyyttimaalien sijasta yksikomponenttisilla vesiohenteisilla teollisuustuotteilla. Ne kiinnittyvät hyvin myös tarttuvuudeltaan ongelmaksi koettuun vanhaan katalyyttimaalipintaan. Eli maalamossakaan ei tarvitse välttämättä haistella liuottimia. Pohjois-Karjalan ammattiopistossa Joensuussa on siirrytty kokonaan vesiohenteisiin tuotteisiin esim. väliovet maalataan Becker Acroman yksikomponettisilla tuotteilla. Ongelman liuotinohenteisten maalien käytössä muodostaa liuottimien haihtuminen työtilaan maalin kuivuessa. Työvälineitä pestessä kertyy liuottimia, joka ovat ongelmajätteitä ja niiden hävittäminen on erittäin kallista. Liuotinohenteisilla maaleissa käytettyjen työvälineiden pesussa tulee käyttää kumikäsineitä, mitkä kestävät kyseisen liuottimen.

Vesiohenteisuus ei tietenkään tarkoita, että ne olisivat täysin haitattomia. Työkäsineiden käyttö maalatessa ja kumikäsineiden käyttö työvälineitä pestessä tulee silti huomioida. Joidenkin vesiohenteisten lattiamaalien ja pinnoitteiden käytössä on huolehdittava myös hyvästä ilmastoinnista ja oikeasta hengityksen suojauksesta.

Suojalasit on oltava aina päässä, silloin kun työmaalle mennään ja siellä tehdään töitä.

Kypärän käyttö on juuri tällä hetkellä puhutuimpia aiheita maalareiden ja pintakäsittelyalan opettajien keskuudessa. Pitäisikö se laittaa päähän jo vuoteesta noustessa aamulla? Turvallisinta varmaan olisi.

On kerrottu, että jos maalari menee tapetoimaan asiakkaalle huoneen, niin kypärä on oltava päässä. Huoneistossa asuvalla asiakkaalla ei tarvitse olla. Kyllähän nämä lain tulkinnat vievät oman aikansa ennen kuin löydetään oikea toimintamalli.

On erinomaista että työntekijöiden työturvallisuudesta huolehditaan. Vakuutusyhtiötkin ovat tulleet vastaan niiden yritysten vakuutusmaksuissa, jotka ovat huolehtineet työntekijöidensä työturvallisuudesta. Tämä sen takia, että työtapaturmat vähenevät ja niitä ei satu tulevaisuudessa enää lainkaan.

Erään maalitehtaan mainospaidassa luki "ei mitään hajua maalaamisesta", joka tarkoitti että heidän mainostamastaan tuotteesta ei haidu lainkaan liuotinta huoneilmaan. Hupaisa aiheeseen liittyvä ja tositarinoihin perustuva pakina oli väri ja pintalehdessä.