perjantai 5. huhtikuuta 2013

Maalitrendit sisustuksessa

METALLINHOHTOA
Trendit ovat jalkautuneet myös maalaustöihin. Maalituotteisiinkin on tullut ns. muotivärit ja tuotteet, mitkä vaihtuvat tiheämmin kuin ennen. Sisustuksessa on nyt muotia metallinhohtosävyt.  Paneelilakoissa ja saunasuojissa on saatavana myös metallinhohtosävyjä. Tikkurila OYJ on tuonut kauppoihin Paneeli-Ässä Arctic tuotteen, joka soveltuu sisäpinnoille puupintojen lakkaukseen. Saunan paneelipinnoille metallintuntua löytyy mm. Supi Arctic tuotesarjasta. Saunapaneeleissa on jonkin aikaa ollut muotia tummat sävyt. Maalitehtaiden valikoimiin on tullut sävytettäviä saunavahoja, jotka mahdollistavat myös löylyhuoneiden puupintojen käsittelyn värillisillä tuotteilla.

VESIOHENTEISET TUOTTEET SISUSTUKSESSA
Ovien ja kalusteiden maalaus tehdään nykyisin pääsääntöisesti vesiohenteisilla tuotteilla. Takanapäin ovat ajat, jolloin tärpätin haju valtasi remontoitavan huoneiston. Uudet VOC- säännöstöt ovat vielä nopeuttaneet siirtymistä vesiohenteisiin tuotteisiin. 

Teknos Oy on tuonut markkinoille vesiohenteisen Futura aqua tuotesarjan, mikä perustuu uretaani- alkydisideaineeseen, mutta on silti vesiohenteinen. Tämä tuote soveltuu hyvin väliovien ja kalusteiden maalaamiseen. Sitä löytyy useissa eri kiiltoasteissa, joista kiiltävimmät maalituotteet soveltuvat myös ulkokäyttöön. Vesiohenteisten maalien maalaamiseen soveltuvat parhaiten keinokuituharjaksella olevat siveltimet. 

Tärkeintä maalien tarttumisessa on tunnollisesti tehdyt pohjatyöt. Ensin pinta on pestävä käytettävän pesuaineen käyttöohjeen mukaisesti. Aiempi maalipinta on aina himmennettävä hiomapaperilla tai - verkolla ennen maalaamista.   

Ovien hiontaan sopiva hiontamateriaalin karkeus on 150–180. Muotopinnat voi himmentää myös karhunkielellä. Tärkeintä on, että vanhasta maalipinnasta saadaan kiilto pois ennen seuraavaa maalausta.

PINTOJEN ELÄVÖITTÄMINEN 
Kiinnostus sisäseinien kuviointiin on lisääntynyt ja mahdollisuudet ovat parantuneet uusien tuotteiden kautta. Uutuutena ovat tulleet aidon kiven tuntua tuovat struktuuripinnoitteet. Pohja maalataan pinnoitteen sävyiseksi ja struktuuripinnoitteet levitetään seinäpinnalle lastoilla ja hierretään muovihiertimellä tasaiseksi. Näillä tuotteilla voi tehdä myös kuvioita lovikkoa käyttäen, näin haluttu ornamentti saadaan kohokuvioksi seinäpinnalle. Pinnoitteilla voi tehdä erisävyisiä kuviomuodostelmia sisustajan maun mukaan. Metallin sävyisiä kuviointimaaleja käyttämällä saadaan kuvioitua seinäpintaa eri menetelmin. Valon heijastumat muokkaavat pinnasta elävän ja ylellisen näköisen.