tiistai 16. huhtikuuta 2013

On maailmassa monta niin ihmeellistä asiaa... onko ihminen looginen?

Ei elämän aina tarvitse olla niin ryppyotsaista ja varman päälle pelaamista. Siispä olen pohdiskellut, että jos asiat eivät olisikaan niin kuin ovat, niin miten ne voisivat olla, pilke silmäkulmassa.

Tulipa tässä eräänä yönä mieleen (koirani pitivät hereillä), että kun koirilla on niin tarkka hajuaisti, niin miksi niitä ei käytetä enemmän ihmisten avuksi.

Tiedä vaikka, että kun kymmenen vuoden päästä menet terveyskeskukseen ja aukaiset vastaanottohuoneen oven auki, niin siellä sinut vastaanottaakin valkotakkinen koira iloisesti haukahtaen. Tämä tuli varmaan mieleen, kun olin jostain lukenut koiran haistavan syövänkin ihmisen hengityksestä, miksipä ne eivät oppisi tunnistamaan hajusta kaikki muutkin sairaudet. Olisi aika vinkeätä, kun koira lähestyisi määrätietoisen lääkärin elkein ja nuuhkaisisi potilasta ja haukahtaisi henkilökunnalle, että varma tapaus; orastava keuhkoahtaumatautihan se siellä.

Olen minä joskus miettinyt, että kyllä tämä ihminen on varsin epälooginen maapallon tallaaja. Se luulee olevansa viisas, mutta kaikesta toiminnasta huomaa, että sehän se vasta tyhmä on.

Mietitään nyt vaikka tupakointia. Kaikki tietävät että kauhia myrkkyhän se on.  Kun sitä riittävästi polttaa, niin keuhkosyöpä sillä saadaan aikaan, mutta ei kun vaan posket lommollaan siitä huolimatta kiskotaan. Kuka voi sanoa että ihminen on viisas? Kyllä sitä sitten ihmetellään ja terveydenhuollon toimivuutta arvostellaan, kun tauti on päällä, miksi me emme voisi oikeasti miettiä toimintamme seurauksia ennen tekoja. Kai se on vaan niin, että ihminenkin juoksee vaistojensa ja mielihalujensa virran mukana voimatta asialle mitään, vai voiko?

Eräs asiakas sanoi, että hän ei oikein tykännyt, kun erään firman työntekijät olivat heitelleet tupakantumppeja heidän pihamaalle. Itselläni on samanlaisia kokemuksia, kun minun työmaalla kävi ammattilaisia. Jotenkin oletetaan, että tupakantumpin saa viskata mihin hyvänsä.
Unkarissa kiinnitin huomiota siihen että siellä ei ollut tupakantumppeja kaupungin kaduilla, joskin siellä oli tuhkakuppeja lyhyen matkan välein. Suomessa niitä ei ole, kun on totuttu viskomaan kadulle. On opittu että yhteiskunta hoitaa, eli kaupungin miehet käy ne ajan kanssa harjakoneilla putsaamassa. Mitäs jos ihan oikeasti otettaisiin toiset ja ympäristö huomioon ja ei jätettäisi jätteitä toisen huoleksi. Toinen mitä minä en yksinkertaisesti ymmärrä on roskien viskominen auton ikkunasta, siinä kun ei ole mitään järkeä. Jos ihminen viskaa roskia ikkunasta, niin se kertoo aika paljon siitä miten hän ottaa muut huomioon.
On tämä virkamiesten palkkauskin hivenen nurinkurinen. Uran alussa lapset ovat pieniä ja on jos jonkinlaista hankittava ja asuntokin usein velkana, niin juuri silloin palkat ovat pienimmillään. Nuorena työinto on kovimmillaan ja halu menestyä. Vanhemmalla virkamiehellä asuntolainat on maksettu ja lähestyvä eläkeikäkin jo usein rauhoittaa vahvinta innovatiivisuutta, mutta ikälisäjärjestelmä pitää huolen, että palkat ovat kovimmillaan juuri vanhetessaan. No toki sitä rahaa kuluu vanhanakin, lastenlapsille on hankitaan monen moista ja pitäähän sitä matkustella, eikä ne lääkäri- ja lääkekulutkaan halpoja ole. Ai niin ja onhan se ostettava vielä vanhoilla päivillään kesämökki, kun siitä on aina kaivannut, joskaan ei tarvinnut;)